JELITA WIEPRZOWE GRUBE NA KISZKĘ ZIEMNIACZANĄ, PASZTET
Jelita naturalne wieprzowe grube są jelitami przeznaczonymi do wyrobu kiszki ziemniaczanej, pasztetowej itp. Średnica po wypełnieniu około 50-70mm i długość odcinka około 0,6-2m. Jelita te są naturalnie zniekształcone i posiadają swój specyficzny zapach.
6 Przedmioty
WYSYŁKA WE WTOREK
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy wyrobów podrobowych.
Właściwości jelit wieprzowych
Dzięki ich doskonałym właściwościom fizycznym mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita wieprzowe, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpadowi podczas obróbki termicznej, sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów charakterystycznych dla kiełbas.
Zastosowanie jelit wieprzowych grubych
W Polsce jelita wieprzowe grube znajdują zastosowanie przy wyrobie takich wyrobów jak kaszanka, pasztetowa, kiszka ziemniaczana i wielu innych wyrobów masarskich.
Przygotowanie jelit wieprzowych do produkcji:
- Jelita należy dokładnie opłukać z soli.
- W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.
- Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.
- Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom.
Przechowywanie jelit wieprzowych
Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 4-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność. Termin przydatności jelit wieprzowych W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie. Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia Polska