WĘDZARNIE, AKCESORIA DO GRILLA  W tej kategorii nie ma produktów.

Wędzarnie domowe i ogrodowe, wędzarnia do ryb i mięs 

Wybór wędzarni nie jest prosty. Jeżeli zastanawiacie się nad zakupem wędzarni, radzimy dobrze się zastanowić jaką wędzarnię wybrać. Z naszego wieloletniego doświadczenia wiemy, że wędzarnia musi być solidna i zbudowana z bezpiecznych materiałów. Wykonanie wędzarni i sposób wędzenia ma ogromny wpływ nie tylko na smak ale także nasze zdrowie. Wszystkie wędzarnie, które znajdziecie w naszym sklepie są wykonane z materiałów bezpiecznych dla zdrowia i neutralnych dla zapachu i smaku wędzonek. Zalecamy stosowanie się do instrukcji dołączonych do wędzarni. To zapewni Wam bezpieczne wykonanie własnych wędlin



Wędzarnie domowe, ogrodowe

Wędzarnie wymagają zapewnienia bezpiecznych warunków eksploatacyjnych. My zdecydowanie polecamy wędzić na dworze. Jeżeli jednak nie macie możliwości wędzenia np. w ogrodzie można wędzić na balkonie tu jednak trzeba mieć na uwadze sąsiadów i zagrożenie pożarowe.



Wędzarnia do ryb i mięs, jaką wybrać?

Wędzarnie, które znajdziecie w naszym sklepie są przeznaczone do wędzenia ryb, mięs i serów. Ryby, mięso i sery można wędzić razem. W tym przypadku trzeba wędzić w taki sposób aby ryby, mięso i sery były wędzone w odpowiedni sposób. Pamiętajmy, że ryby potrzebują mniej czasu niż np. szynka. Zawsze trzeba kontrolować stan uwędzenia. Podczas wędzenia można wyciągnąć już gotowe wyroby. Wędzone ryby, mięso i sery nie powinny się stykać ze sobą ani na siebie skapywać wzajemnie.



Wędzarnia mała czy duża?

W naszej ofercie znajdziecie wędzarnie małe i duże. Wybierając wędzarnię trzeba zwrócić uwagę na to gdzie będziemy ja przechowywać. Warto zmierzyć miejsce przechowywania przyszłej wędzarni i porównać z wymiarami naszych wędzarni. Kolejnym istotnym czynnikiem jest ilość wsadu. Do małej wędzarni zmieści się maksymalnie 15 kg mięsa a do dużej maksymalnie 20 kilo. W obu przypadkach gabaryty wsadu (mięsa, ryb kiełbas itp.) mają ogromne znaczenie. W wędzarni zmieścimy więcej kilogramów mięsa niż np. kiełbas. Trzeba pamiętać o odstępach pomiędzy wyrobami.