JELITA NATURALNE WIEPRZOWE 24/26 EXTRA EUROPEJSKIE
JELITA WIEPRZOWE NATURALNE EXTRA EUROPEJSKIE 24/26 - jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.
1 Przedmiot
WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH
Ostatnie egzemplarze!
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Jelita naturalne wieprzowe kalibrowane extra, kaliber 24-26. Są to jelita do zastosowań domowych i przemysłowych w odcinkach od 2 do 15 m.
Właściwości jelit wieprzowych
Dzięki ich doskonałym właściwościom fizycznym mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita wieprzowe, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpadowi podczas obróbki termicznej, sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów charakterystycznych dla kiełbas.
Zastosowanie jelit wieprzowych
W Polsce jelita wieprzowe znajdują zastosowanie przy wyrobie takich kiełbas jak min. kiełbasa biała, śląska, surowa polska, rzeszowska, wiejska, kaszanka, pasztetowa, kiszka ziemniaczana i wielu innych wyrobów masarskich.
Przygotowanie jelit wieprzowych do produkcji kiełbasy:
Jelita należy dokładnie opłukać z soli.
W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.
Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.
Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom.
Przechowywanie jelit wieprzowych
Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze
4-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność.
Termin przydatności jelit wieprzowych W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem
jest szczelne i suche opakowanie. Nieużywane jelita należy zasypać solą i
przechowywać w lodówce.