Obniżka! JELITA NATURALNE WIEPRZOWE EXTRA EUROPEJSKIE KAL.26-28 91M Zobacz większe

JELITA NATURALNE WIEPRZOWE 26/28 91M SUPER EXTRA EUROPEJSKIE

72,50zł

81,00zł

-8,50zł

-8,50zł

Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 75,50zł

JELITA WIEPRZOWE NATURALNE SUPER EXTRA EUROPEJSKIE  26/28 91m - jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.

Więcej szczegółów

32 Przedmioty

WYSYŁKA WE WTOREK

1418

Więcej informacji

 

Jelita naturalne wieprzowe kalibrowane super extra, długość pęczka 91m mb, kaliber 26-28. Są to jelita do zastosowań domowych i przemysłowych w odcinkach od 2 do 15 m.

Jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.

Właściwości jelit wieprzowych

Dzięki ich doskonałym właściwościom fizycznym mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita wieprzowe, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpadowi podczas obróbki termicznej, sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów charakterystycznych dla kiełbas.

Zastosowanie jelit wieprzowych

W Polsce jelita wieprzowe znajdują zastosowanie przy wyrobie takich kiełbas jak min. kiełbasa biała, śląska, surowa polska, rzeszowska, wiejska, kaszanka, pasztetowa, kiszka ziemniaczana i wielu innych wyrobów masarskich.

Przygotowanie jelit wieprzowych do produkcji kiełbasy:

 

  • Jelita należy dokładnie opłukać z soli.

  • W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.

  • Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.

  • Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom.

 

Przechowywanie jelit wieprzowych

Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 4-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność. Termin przydatności jelit wieprzowych W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie. Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.