Kiełbasa na grilla, ognisko bez peklosoli wykonana samodzielnie. Tak to możliwe, gdy raz wykonasz i spróbujesz tą kiełbasę to już nie będziesz oglądać się za sklepowymi wyrobami. Niestety bywa i tak, że w sezonie grillowym, jakość dedykowanych grillowaniu kiełbas jest słaba. Cóż trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i przygotować pyszną kiełbasę na grilla lub ognisko.

 

Jaka jest kiełbasa na grilla, ognisko bez peklosoli?

Jest to pyszna, chrupiąca po upieczeniu kiełbasa, którą można uwędzić po wykonaniu lub nie. Wędzenie podkreśla i wzmacnia jej smak. Ponad to wędzenie dodatkowo utrwala kiełbasę.Przygotowaną kiełbasę można sparzyć poporcjować i zamrozić. Gdy nadejdzie pora ogniska lub grilla wyciągamy ją i rozmrażamy! Pieczemy, gdy kiełbasa będzie rozmrożona.

 

Zdrowa i bezpieczna kiełbasa na grilla, ognisko bez peklosoli!

 

Kiełbasa grillowa, ogniskowa jest wykonana na soli kamiennej lub jak kto woli na soli morskiej, dzięki temu podczas pieczenia nie powstają szkodliwe nitrozaminy. Nitrozaminy powstają min. wskutek termicznej obróbki peklowanego mięsa. Niektóre nitrozaminy mają działanie rakotwórcze, mutagenne oraz mogą przyczyniać się do innych komplikacji zdrowotnych. W celu ograniczenia ilości nitrozamin stosujemy sól morską lub kamienną.

 

Kiełbasa na grilla, ognisko bez peklosoli – składniki

Przepis na 5 kilo kiełbasy ogniskowo grillowej

Czosnek i sól dodajemy według własnych upodobań. Sól podana na 1 kg mięsa!

 

Wykonanie kiełbasy grilla, ognisko bez peklosoli

 

  1. Mięso z karkówki i łopatki dzielimy na tłuste, średnio tłuste i chude.
  2. Chude mięso mielimy na oczkach 10 mm.
  3. Średnio tłuste mielimy na oczkach 6 mm.
  4. Tłuste mięso mielimy na oczkach 3 mm.
  5. Mieszamy mięso chude i średnio tłuste.
  6. Do mieszanki mięsa chudego i średnio tłustego dodajemy mięso mielone tłuste i mieszamy z solą i przyprawami.
  7. Podczas mieszania dodajemy powoli wodę w ilości do 10% masy mięsa.
  8. Mieszamy masę mięsną do uzyskania kleistości.
  9. Masą mięsną nadziewamy jelita (które uprzednio namaczamy przez dobę, zmieniając wodę kilkukrotnie).
  10. Odkręcamy na kawałki kiełbasy o długości od 10 cm do 15. Kiełbasę wieszamy na kijach i osadzamy w temperaturze do 6 stopni.
  11. Kiełbasę można spożywać po upieczeniu w grillu lub na ognisku.

 

Wędzenie kiełbasy ogniskowo grillowej

 

  1. Rozgrzewamy wędzarnię do 50 stopni w tej temperaturze będziemy dalej wędzić.
  2. Umieszczamy kiełbasę i osuszamy przy maksymalnym przewiewie wędzarni.
  3. Gdy powierzchnia kiełbas będzie sucha wędzimy jeszcze przez 2,5 godziny lub do momentu uzyskania pożądanego koloru.