Jak nadziać szynkę w siatkę w łatwy i szybki sposób

Jak nadziać szynkę w siatkę w łatwy i szybki sposób

Jak nadziać szynkę w siatkę, z tym problemem boryka się każdy kto próbuje to zrobić.

Ja osobiście znalazłem ze swojej budowy kawałek rury PCV ∅110 i z tej rury zrobiłem sobie narzędzie do tej roboty. Można kupić taki aplikator z kołnierzem u Nas w sklepie kołnierzem i wtedy nam będzie łatwiej wcisnąć mięso.

Najpierw wyparzyłem sobie ją we wrzącej wodzie, i wziąłem się ostro do roboty.

(więcej…)

Jak prawidłowo przechowywać wędliny

Jak prawidłowo przechowywać wędliny

Jak prawidłowo przechowywać wędliny? Nowoczesne lodówki umożliwiają coraz dłuższe utrzymanie świeżości przechowywanego w niej jedzenia. Ale czy wiesz, że poszczególne grupy produktów powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach? Dotyczy to szczególnie wędlin, które raz stają się szybko obślizgłe innym zaś razem twarda i sucha. Jak więc należy przechowywać wędliny, by jak najdłużej zachowały swój smak i świeżość? Oto kilka praktycznych porad.
(więcej…)

Jak prawidłowo przechowywać mięso

Jak prawidłowo przechowywać mięso

Jak prawidłowo przechowywać mięso? To bardzo istotna kwestia, która ma wpływ na nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Mięso stanowi jeden z głównych składników diety większości Polaków. Jemy drób, wołowinę wieprzowinę, a czasem także dziczyznę, taką jak: króliki czy sarny. Często zalega ono w naszych zamrażarkach, lub co gorsza, zbyt długo przetrzymujemy je w lodówce. Nie zawsze bowiem, zdajemy sobie sprawę, że mięso bardzo szybko i łatwo się psuje. Jak więc przechowywać ten produkt, by zawsze był świeży, smaczny i zdrowy? Oto nasze porady!
(więcej…)

Wyroby domowe – dlaczego warto robić własne przetwory?

Wyroby domowe – dlaczego warto robić własne przetwory?

Wyroby domowe – kto uch nie lubi? Dla większości z nas domowe przetwory kojarzą się z czasami dzieciństwa, kiedy nasze babcie lub mamy, przygotowywały słoiki z kompotami i dżemami. Słodki zapach owoców gotowanych z cukrem rozchodził się po całym domu. Choć tamte czasy już minęły, a w sklepach można dostać niemal wszystko, własne przetwory domowe powracają do łask. Dlaczego tak się dzieje? Co jeszcze można przygotować w domu? Oto kilka naszych podpowiedzi.
(więcej…)

Mięso w domowych wyrobach wędliniarskich

Mięso w domowych wyrobach wędliniarskich

Mięso to najważniejszy składnik domowych wędlin. W dużej mierze odpowiada ono za efekt końcowy naszych wędzonek i kiełbas. Ponad to jego, jakość i świeżość ma ogromny wpływ na bezpieczeństwo końcowego produktu. Z mięsem niema żartów, to trzeba sobie uświadomić od samego początku.

(więcej…)

Kiełbasa chłopska

Kiełbasa chłopska

Kiełbasa chłopska tuż obok kiełbasy zwyczajnej wydaje się nieco zapomniana. Ta tradycyjna kiełbasa ma prosty skład jednak zachwyca swym smakiem i aromatem. Kiełbasa chłopska to tradycyjny wyrób wyrabiany na wsiach przed XIX wiekiem. Ta jak wspomnieliśmy prosta kiełbasa ma w sobie coś magicznego, co pozwala przenieść się myślami pod strzechy dawnych chłopskich chat.
(więcej…)

Kiełbasa na grilla, ognisko bez peklosoli

Kiełbasa na grilla, ognisko bez peklosoli

 Kiełbasa na grilla, ognisko bez peklosoli wykonana samodzielnie. Tak to możliwe, gdy raz wykonasz i spróbujesz tą kiełbasę to już nie będziesz oglądać się za sklepowymi wyrobami. Niestety bywa i tak, że w sezonie grillowym, jakość dedykowanych grillowaniu kiełbas jest słaba. Cóż trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i przygotować pyszną kiełbasę na grilla lub ognisko.
(więcej…)

Kabanosy przepis

Kabanosy przepis

Kabanosy to jedna z najbardziej kiełbas w Polsce. Wielu producentów oferuje swoje wersje kabanosów, które niestety odbiegają często od tego, czym jest ta pyszna kiełbasa. Zamiast skupić się na wysokiej, jakości produkcie, oferowane (po części) kabanosy zawierają rozmaite dodatki smakowe, które maskują smak tłuszczu i zastępują gatunkowe mięso. A zamiast kombinacji wystarczy je zrobić z dobrych jakościowo składników. Niestety taki stan rzeczy wpływa na postrzeganie kabanosa, jako dobrej kiełbasy a szkoda. Warto samodzielnie wykonać kabanosy w domu. To naprawdę satysfakcjonująca praca. (więcej…)

Biała kiełbasa przepis

Biała kiełbasa przepis

Biała kiełbasa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w kuchni polskiej. Jest to jedna z najpopularniejszych kiełbas na naszych stołach. Niezwykle aromatyczna, soczysta kiełbasa o specyficznym jasnym kolorze jest wykonana głównie z mięsa wieprzowego i z dodatkiem wołowiny. Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była wykonywana już XVII wieku. Biała kiełbasa ma wszechstronne zastosowanie, można ją jeść parzoną, grillowaną, pieczoną. To obowiązkowy składnik żuru. Doskonale nadaje się do różnego rodzaju potraw, zapiekanek. Gotowana w wodzie, podawana jest z chrzanem i musztardą. (więcej…)

Przepis na kurczaka wędzonego

Przepis na kurczaka wędzonego

Kurczak a w zasadzie jego mięso jest doskonałym pomysłem by nauczyć się wędzić. Wiele osób zapyta dlaczego wędzenie kurczaka jest dobrą formą nauki? Dlaczego nie wędzenie ryb, które także nie są trudne w wędzeniu (w większości) . Istnieje kilka „za” tym by do nauki wędzenia wykorzystać drób. (więcej…)

Jak przygotować ryby do wędzenia  – kilka praktycznych porad

Jak przygotować ryby do wędzenia – kilka praktycznych porad

Wędzone ryby są smaczne i zdrowe. Zawierają witaminy A, E oraz z grupy B. Oczywiście można kupić je w sklepie, jednak znacznie lepsze są te świeże, zrobione w domu. By móc się cieszyć ich smakiem i aromatem, należy je odpowiednio przygotować do wędzenia. Proces ten składa się z kilku etapów. Jak więc należy przyszykować rybę? Wszystkie praktyczne porady, znajdują się w tym poradniku. (więcej…)