Szynka wędzona
W trakcie przyrządzania zalewy solankowej z przypraw wykorzystaj do tego celu płócienny woreczek lub przecedź solankę przez gęste sito. Ten prosty sposób sprawi, że unikniesz problemów z zapychaniem strzykawki w trakcie nastrzykiwania mięsa, tym samym skrócisz czas poświęcany na przyrządzenie swoich wędlin.
Weź wszystkie przyprawy i zagotuj w 2 litrach wody. Po ostudzeniu solanki możesz rozpocząć proces nastrzykiwania mięsa. W trakcie wykonywania nastrzykiwania zwróć szczególną uwagę na miejsca położone przy kości, gdyż one wymagają większej ilości solanki. Miejsc nakłuć powinno być około 30, w ten sposób osiągniesz pożądany efekt.
Po skończonym nastrzykiwaniu podgrzej ponownie solankę, następnie umieść mięso w naczyniu, zalej zalewą solankową, przykryj talerzem i obciąż odpowiednio. Pekluj w ten sposób przez trzy tygodnie, pamiętając przy tym o regularnym odwracaniu mięsa. Po wyznaczonym czasie obsusz mięso przez 2-3 dni, a następnie rozpocznij wędzenie zimnym dymem przez około miesiąc.
Składniki:
– około 5 kg szynki wieprzowej
Przyprawy na solankę:
– 25 dag soli
– 10 g saletry
– 7 g ziela angielskiego
– 10 dag cukru
– 5 g liści laurowych
– 10 g pieprzu
– 4 g majeranku
– 6 goździków
– 3 l wody