Sposób przyrządzenia

Wszystkie przyprawy ugotuj wcześniej w płóciennym woreczku. Jeśli tak zrobisz, unikniesz zapchnięcia strzykawki w trakcie nastrzykiwania swojej wędliny. Możesz też wykorzystać gęste sito by przez nie przecedzić całość.

Weź zioła, sól peklowaną, piwo i 2 litry wody z których przygotujesz zalewę, którą musisz gotować przez 10-15 minut a następnie tak otrzymaną solankę ostudź. Kiedy będzie zimna, możesz rozpocząć nastrzykiwanie mięsa. Pamiętaj, żeby zwrócić szczególną uwagę na miejsca w okolicy kości, będziesz potrzebować około 30 nakłuć by osiągnąć zamierzony efekt. Pozostałości solanki na powrót podgrzej, dodaj miód, starannie wymieszaj i odstaw by ostygła. Kiedy to nastąpi, szynkę umieść w naczyniu i zalej resztą solanki. Następnie przykryj wszystko talerzem, obciążając go u góry.

Peklowanie powinno trwać około 3 tygodni, w tym czasie pamiętaj o tym, by obracać mięso co kilka dni. Po wyjęciu z solanki szynkę wysusz przez 2-3 dni, następnie zaś obwiąż dokładnie sznurkiem i wędź w zimnym dymie przez 14 do 18 dni.

Składniki:

– około 5 kg szynki wieprzowej

– 20 dag soli

– 12 g saletry

– szklanka miodu

– 10 g pieprzu

– 2 g liści laurowych

– 6 goździków

– 5 g ziela angielskiego

– ½ litra piwa porter

– 2 litry wody