Sposób przyrządzenia
Wszystkie przyprawy ugotuj wcześniej w płóciennym woreczku. Jeśli tak zrobisz, unikniesz zapchnięcia strzykawki w trakcie nastrzykiwania swojej wędliny. Możesz też wykorzystać gęste sito by przez nie przecedzić całość.
Weź zioła, sól peklowaną, piwo i 2 litry wody z których przygotujesz zalewę, którą musisz gotować przez 10-15 minut a następnie tak otrzymaną solankę ostudź. Kiedy będzie zimna, możesz rozpocząć nastrzykiwanie mięsa. Pamiętaj, żeby zwrócić szczególną uwagę na miejsca w okolicy kości, będziesz potrzebować około 30 nakłuć by osiągnąć zamierzony efekt. Pozostałości solanki na powrót podgrzej, dodaj miód, starannie wymieszaj i odstaw by ostygła. Kiedy to nastąpi, szynkę umieść w naczyniu i zalej resztą solanki. Następnie przykryj wszystko talerzem, obciążając go u góry.
Peklowanie powinno trwać około 3 tygodni, w tym czasie pamiętaj o tym, by obracać mięso co kilka dni. Po wyjęciu z solanki szynkę wysusz przez 2-3 dni, następnie zaś obwiąż dokładnie sznurkiem i wędź w zimnym dymie przez 14 do 18 dni.
Składniki:
– około 5 kg szynki wieprzowej
– 20 dag soli
– 12 g saletry
– szklanka miodu
– 10 g pieprzu
– 2 g liści laurowych
– 6 goździków
– 5 g ziela angielskiego
– ½ litra piwa porter
– 2 litry wody