Jak nadziać szynkę w siatkę, z tym problemem boryka się każdy kto próbuje to zrobić.
Ja osobiście znalazłem ze swojej budowy kawałek rury PCV ∅110 i z tej rury zrobiłem sobie narzędzie do tej roboty. Można kupić taki aplikator z kołnierzem u Nas w sklepie kołnierzem i wtedy nam będzie łatwiej wcisnąć mięso.
Najpierw wyparzyłem sobie ją we wrzącej wodzie, i wziąłem się ostro do roboty.
Kawałek siatki Extra 125/36 zacząłem naciągać na jeden z końców rury.
Gdy naciągnąłem siatkę to koniec zaciągnąłem ostatnią nitką która jest w siatce. Jeżeli ktoś nie da radę to można związać sznurkiem. Jak mamy już koniec zawiązany tak żeby nam szynka nie wypadła to możemy wkładać szynkę w rurę.
Miałem dosyć ładny i duży kawałek szynki zrazowej i trochę ciężko mi było go wcisnąć w tą rurę ale dałem radę. Zawsze można podzielić większy kawałek mięsa na mniejsze lub mieć szerszą rurę i siatkę.
Po wrzuceniu do rury szynka ładnie nadziała się w siatkę. Teraz znów musimy zawiązać drugi koniec siatki, możemy to zrobić zaciągając jedną nitkę lub można związać nićmi wędliniarskimi.
I taką szynkę można nabić na hak i powiesić do wędzenia.
ŻYCZĘ SMACZNEGO.
Wszystkie akcesoria, siatki, haki są dostępne w naszym sklepie www.swojskiwyrob.pl