QUINOA KOMOSA RYŻOWA CZERWONA 250g Zobacz większe

KOMOSA RYŻOWA QUINOA CZERWONA 250g

6,50zł

Komosa czerwona praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość. Ten rodzaj świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek, zup, jogurtów

Więcej szczegółów

5 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

Więcej informacji

Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Tradycyjnie władca inkaski corocznie wysiewał pierwsze nasiona. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało. Współcześnie ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie.Owoce komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu,żelaza oraz witaminy E.

Quinoa, nie zawiera glutenu przez co jest doskonałym dodatek do każdej diety. W szczególności ceniona w kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Quinoa posiada niezwykle rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę, bardzo ważna w syntezie białka histydynę oraz argininę, ważną w szczególności dla dzieci, stymulującą hormon wzrostu, u dorosłych natomiast wspomaga system odpornościowy. Posiada również sporo metioniny, działającej ochronnie na wątrobę, a jednocześnie pomagającej w usuwaniu tkanki tłuszczowej. Powyższe aminokwasy odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia, co jest istotne u dzieci oraz osób z osteoporozą. Quinoa jest cennym źródłem błonnik oraz witaminy (E, C i B) oraz posiada sole mineralne - zawiera dwa razy więcej żelaza niż zboża oraz magnezu, potasu, miedzi i cynku niż inne ziarna. Znana jest również jako źródło przeciwutleniaczy oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3).

 Jest bardzo dekoracyjna, może być pysznym wykończeniem dania. Gotuje się je ok 20 minut, też można zostawić aby chwilę odpoczęły pod przykryciem.

Informacje o alergenach

W zakładzie konfekcjonowane są również inne przyprawy zawierające seler, sezam, gluten , dwutlenku siarki, gorczycę, migdały, różne orzechy. Mimo dołożenia wszelkich starań nie możemy na 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.