
KULTURY BAKTERII LYOCARNI WBX-87
44,00zł
Lyocarni WBX-87, jako kompozycja Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Carnobacterium i Lactobacillus sakei zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję elementów całomięśniowych takich jak bresaola, coppa, pancetta czy szynka podsuszana.
3 Przedmioty
WYSYŁKA W PONIEDZIAŁEK
Ostatnie egzemplarze!
1605
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus intensyfikuje i stabilizuje barwę, wzmacnia profil aromatyczny produktu i zapobiega jełczeniu zawartego w nim tłuszczu. Ponadto, Carnobacterium wytwarza bakterobiocyny, które podobnie jak Lactobacillus sakei kontrolują rozwój rodzimych bakterii kwasu mlekowego, bez wyraźnego zakwaszenia. Jest to kultura ochronna hamująca również rozwój Listeria monocytogenes.
Zastosowanie Standardowe dawkowanie to 20 g na 100 kg mięsa - aplikacja na poziomie dającym 107 jtk/g. Kultury powinny być stosowane na całe kawałki miesa. Kultura powinna być dodawana na początku procesu produkcji - wymieszana razem z przyprawami i cukrami.
Końcowa wartość pH w może być kontrolowana przez ilość i rodzaj zastosowanego cukru. Dla wzmocnienia kontroli, proces fermentacji należy prowadzić w temperaturze powyżej 20°C do momentu spadku wartości pH poniżej 5,3. Procedurę stosowania kultur Lyocarni można dostosować do indywidualnych warunków panujących w zakładzie produkcyjnym klienta.
Przechowywanie Oryginalnie zamknięte saszetki powinny być przechowywane w temperaturze poniżej -18°C. Jeżeli nie są przechowywane poniżej -18°C, ich okres trwałości może ulec skróceniu.
Opakowanie Liofilizowane kultury bakterii pakowane w wodoszczelne i nieprzepuszczalne dla powietrza saszetki aluminiowe. Materiał opakowaniowy jest przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Opakowanie Lyocarni WBX-87 zawiera 1012 jtk przeznaczonych na 100 kg mięsa.