KULTURY BAKTERII LYOCARNI VBM-60 Zobacz większe

KULTURY BAKTERII LYOCARNI WBX-87

44,00zł

Lyocarni WBX-87, jako kompozycja Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Carnobacterium i Lactobacillus sakei zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję elementów całomięśniowych takich jak bresaola, coppa, pancetta czy szynka podsuszana.  
 

Więcej szczegółów

1 Przedmiot

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

Ostatnie egzemplarze!

1605

Więcej informacji

Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus intensyfikuje i stabilizuje barwę, wzmacnia profil aromatyczny produktu i zapobiega jełczeniu zawartego w nim tłuszczu. Ponadto, Carnobacterium wytwarza  bakterobiocyny, które podobnie jak Lactobacillus sakei  kontrolują rozwój  rodzimych bakterii kwasu mlekowego, bez wyraźnego zakwaszenia.  Jest to kultura ochronna hamująca również rozwój Listeria monocytogenes.

Zastosowanie   Standardowe dawkowanie to 20 g na 100 kg mięsa - aplikacja na poziomie dającym 107 jtk/g. Kultury powinny być stosowane na całe kawałki miesa. Kultura powinna być dodawana na początku procesu produkcji - wymieszana razem z przyprawami i cukrami.   
 Końcowa wartość  pH w może być kontrolowana przez ilość i rodzaj zastosowanego cukru. Dla wzmocnienia kontroli, proces fermentacji należy prowadzić w temperaturze powyżej 20°C do momentu spadku wartości pH poniżej 5,3. Procedurę stosowania kultur Lyocarni można dostosować do indywidualnych warunków panujących w zakładzie produkcyjnym klienta.   
Przechowywanie  Oryginalnie zamknięte saszetki powinny być przechowywane w temperaturze poniżej -18°C. Jeżeli nie są przechowywane poniżej -18°C, ich okres trwałości może ulec skróceniu.
 
Opakowanie Liofilizowane kultury bakterii pakowane w wodoszczelne i nieprzepuszczalne dla powietrza saszetki aluminiowe. Materiał opakowaniowy jest przeznaczony do kontaktu z żywnością.  
Opakowanie Lyocarni WBX-87  zawiera 1012 jtk przeznaczonych  na 100 kg mięsa.

    Data ważności 05.2025 jeśli przechowywane jest w temperaturze poniżej -18°C.

Trwałość produktu obejmuje okres transportu do 14 dni w temperaturze do 30°C.