AGAR NATURALNY ZAGĘSTNIK ZAMIAST ŻELATYNY

Agar to naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się go z wodorostów morskich – krasnorostów.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

23 Przedmioty

DOSTĘPNY

Więcej informacji

 Agar jest bezwonny i bezsmakowy, zawiera dużo manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku. Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych, w fotografii (przy produkcji światłoczułej emulsji), chemii (w kluczach elektrolitycznych, w ogniwach galwanicznych), farmacji (jako środek spęczniający, żelujący i powodujący rozpad tabletek), kosmetyce. Stosowany jest w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny.

Napisz opinię

AGAR NATURALNY ZAGĘSTNIK ZAMIAST ŻELATYNY

AGAR NATURALNY ZAGĘSTNIK ZAMIAST ŻELATYNY

Agar to naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się go z wodorostów morskich – krasnorostów.