KULTURY BAKTERYJNE LYOCARNI SHI-59 Zobacz większe

KULTURY BAKTERII LYOCARNI SHI-59

37,50zł

Lyocarni SHI-59, jako kompozycja Staphylococcus xylosus, Pediococcus pentosaceus, i Lactobacillus plantarum, zapewnia  stałą i kontrolowaną produkcję tradycyjnych fermentowanych wolno dojrzewających salami , chorizzo, polskiej surowej dodatkowo zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu.

Więcej szczegółów

4 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

1588

Więcej informacji

Staphylococcus xylosus intensyfikuje i stabilizuję barwę, wzmacnia profil aromatyczny produktu i zapobiega jełczeniu zawartego w nim tłuszczu. Ped. pentosaceus and Lactobacillus plantarum kontroluje proces fermentacji i  może powodować łagodne zakwaszenie produktu zależnie od ilości zawartego w nim cukru zdolnego do fermentacji. Ponadto,  Lactobacillus plantarum jest kulturą ochronną hamującą rozwój np. Listeria monocytogenes

Zastosowanie: Standardowe dawkowanie to 20 g na 100 kg mięsa - aplikacja na poziomie dającym 107 CFU/g. Kultury powinny być stosowane na grubo rozdrobnione mięso w trakcie kutrowania lub w trakcie mieszania po mieleniu mięsa. Kultura powinna być dodawana na początku procesu produkcji - wymieszana razem z przyprawami i cukrami.   
Końcowa wartość  pH w kiełbasach może być kontrolowana przez ilość i rodzaj zastosowanego cukru. Dla wzmocnienia kontroli, proces fermentacji należy prowadzić w temperaturze powyżej 24°C do momentu spadku wartości pH poniżej 5,3. Procedurę stosowania kultur Lyocarni można dostosować do indywidualnych warunków panujących w zakładzie produkcyjnym klienta.

Przechowywanie: Oryginalnie zamknięte saszetki powinny być przechowywane w temperaturze poniżej -18°C. Jeżeli nie są przechowywane poniżej -18°C, ich okres trwałości może ulec skróceniu.
 
Opakowanie: Liofilizowane kultury bakterii pakowane w wodoszczelne i nieprzepuszczalne dla powietrza saszetki aluminiowe.  Materiał opakowaniowy jest przeznaczony do kontaktu z żywnością.  Opakowanie Lyocarni SHI-59 zawiera 1012 CFU przeznaczonych na  100 kg mięsa. 

    Data ważności 02.2025r jeśli przechowywane jest w temperaturze poniżej -18°C.

Trwałość produktu obejmuje okres transportu do 14 dni w temperaturze do 30°C.