CEBULA PŁATEK SUSZONA

Cebula jest również źródłem między innymi: sodu, potasu, wapnia, manganu, żelaza, kobaltu, cynku, fosforu, fluoru, jodu, witaminy PP oraz witamin z grupy B.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

146 Przedmioty

DOSTĘPNY

Więcej informacji

  Jadalną część tej rośliny stanowi zarówno podziemna, pokryta łuską cebula oraz nadziemna część - szczypior. Poszczególne odmiany cebuli różnią się od siebie kształtem i barwą. Ostry, piekący smak cebuli nadają związki siarki. Cebula ma silne działanie bakteriobójcze. Odkwasza również organizm i obniża poziom cukru we krwi. Cebula ma również działanie moczopędne, rozpuszcza i eliminuje mocznik. Dzięki temu jest cennym środkiem wspomagającym leczenie reumatyzmu, artretyzmu i skazy moczanowej. Cebula ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata, a ostatnio, coraz częściej interesuje się nią medycyna. Naukowcy z Wydziału Stomatologii harvardzkiego uniwersytetu odkryli, że stanowi ona antidotum na raka jamy ustnej. Przeprowadzone na zwierzętach eksperymenty dowiodły, że po zastosowaniu cebuli komórki rakowe najpierw przestały się mnożyć a w końcu całkowicie zaniknęły.

ZASTOSOWANIE

Cebula w kuchni ma prawie nieograniczone zastosowanie. Bywa spożywana na surowo, dodawana do potraw gotowanych, duszonych, smażonych, a także do marynat i sałat. Jako roślina lecznicza, cebula ma te same właściwości co czosnek – antyseptyczne przeciwskurczowe, moczopędne, wykrztuśne i oczyszczające. Jest bardzo skuteczna w kaszlu, przeziębieniach oraz zakażeniach oskrzeli i przewodu pokarmowego.

 KRAJ POCHODZENIA INDIE

Napisz opinię

CEBULA PŁATEK SUSZONA

CEBULA PŁATEK SUSZONA

Cebula jest również źródłem między innymi: sodu, potasu, wapnia, manganu, żelaza, kobaltu, cynku, fosforu, fluoru, jodu, witaminy PP oraz witamin z grupy B.