SÓL HIMALAJSKA CZARNA GRUBA KALA NAMAK SPOŻYWCZA Zobacz większe

SÓL HIMALAJSKA CZARNA GRUBA KALA NAMAK SPOŻYWCZA

Kala Namak to tradycyjna indyjska przyprawa, o słonym smaku i charakterystycznym „jajecznym” zapachu.

Kala Namak, to przede wszystkim wspaniała i niezastąpiona przyprawa dla wegan. Po dodaniu jej do przygotowywanych posiłków, imituje smak gotowanego jajka. Z tego właśnie względu, stanowi ona idealny dodatek do wegańskiego majonezu, jajecznicy z tofu, pasty do pieczywa czy twarożku.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

14 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 2-3 DNI ROBOCZYCH

Więcej informacji

W kuchni indyjskiej, wykorzystywana, jako dodatek do mieszanek przyprawowych (np. Chaat Masala), ostrych sosów i dipów (np. Raitas), pikantnych przekąsek, a nawet owoców.

Kala Namak, powstaje z różowej soli himalajskiej. Sól himalajska, prażona jest w temperaturze przekraczającej 800st. C, z dodatkiem węgla drzewnego, kory drzewa amla i jego owoców, a także popiołów z khar. Na skutek wysokiej temperatury oraz zachodzących reakcji chemicznych, powstaje siarczek sodu, odpowiedzialny za charakterystyczny „jajeczny” zapach. Uzyskana w ten sposób sól, jest mielona lub rozbijana na drobny granulat.


W skład soli Kala Namak, wchodzi głównie chlorek sodu (98%) oraz śladowe ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. To właśnie wspomniany chlorek sodu, nadaje czarnej soli słonego smaku. Siarczek żelaza odpowiada za kolor (od brązowo – różowego aż do ciemno fioletowego), a pozostałe związki siarki, odpowiadają za lekko gorzkawy smak. Specyficzny zapach natomiast, to wpływ niewielkiej ilości siarkowodoru.

Informacja o alergenach  – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten.  Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Podukty powiązane