Więcej informacji
W uprawie wanilii specjalizowali się już Aztekowie. Najcenniejszą częścią strączka wanilii jest jej miąższ. O jej wartości świadczy fakt, że była przekazywana w formie daniny cesarzowi Meksyku. Do tej pory wanilia jest uważana za najdroższą przyprawę świata, zaraz po szafranie. Aztekowie stosowali ją w celach kulinarnych, kosmetycznych oraz zdrowotnych jako lek wzmacniający. Wanilia pojawiła się w Europie za sprawą hiszpańskiego konkwistadora H. Cortesa. Gdy raz zasmakował on popularnego wśród Azteków napoju- czekolady z wanilią, postanowił przenieść ten cudownie słodki smak do swojego kraju.
Esencję wanilii stosujemy do wszelkiego rodzaju ciast, kremów, czekoladowych napojów, a nawet dań na słono. Idealnie współgra z nutą cynamonu, kakao i goździkami. Aby wydobyć ekstrakt z wanilii najlepiej przeciąć laskę wzdłuż na pół i nożem wydobyć jej aromatyczne nasionka. Waniliowy ekstrakt dodajemy potem do lodów, kremów, czy musów Dzięki laskom wanilii możemy przygotować również domowy cukier wanilinowy i wykorzystywać go do słodzenia ciast, puddingów oraz kawy. Jeżeli mamy ochotę na odrobinę kulinarnej ekstrawagancji polecamy przygotowanie dań na słono z dodatkiem waniliowego ekstraktu.
Zastosowanie: Do ciast, tortów, lodów i wielu deserów.
KRAJ POCHODZENIA MADAGASKAR
Informacja o alergenach – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
KAŻDA LASKA WANILII JEST PAKOWANA OSOBNO