GORCZYCA BIAŁA ZIARNO
Gorczyca biała jest nieocenionym dodatkiem do wielu potraw. Przede wszystkim stanowi ona podstawę musztardy – niezwykle popularnego sosu, bez którego nie mógłby się odbyć żaden grill.
94 Przedmioty
WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
GORCZYCA znana jest od czasów prehistorycznych. Pilniusz wymienia 40 środków leczniczych, w których właśnie gorczyca jest podstawowym składnikiem. Dawniej Rzymianie dodawali do każdej wyszukanej potrawy. Krążyły legendy, że liście gorczycy rosną tak szybko, że za nim by przyrządzono by jakąkolwiek potrawę to urosłyby tak duże, że można by zrobić sałatkę. Gorczyca często bywa stosowana jako dodatek do eliksirów miłości. Gorczyca występuje w kilku gatunkach. Gorczyca czarna ma mocniejszy smak, sarepska jest łatwiejsza w uprawie a biała najlepiej konserwuje przetwory. Gorczyca pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnomorskiego oraz Europy południowo-wschodniej. W średniowieczu wierzono,że ziarna rzucone przy progu sprzyjają awanturom domowym, a zaszyte w pościeli "konserwują" związki małżeńskie. Natomiast ziarno gorczycy zakopane w ogrodzie o północy odczyniają uroki rzucone przez zawistnych sąsiadów.
Informacja o alergenach – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, różne orzechy, laktoza, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.