PAPRYKA OSTRA WĘDZONA MIELONA
Papryka wędzona (ang. smoked paprika) to hiszpańska przyprawa, której proces produkcji polega na suszeniu papryki poprzez wędzenie. Drewnem używanym do wędzenia jest dąb.
120 Przedmioty
WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Uzyskiwana przyprawa posiada wyrazisty smak i przyjemny zapach dymu wędzarniczego. Papryka wędzona w proszku jest jedyną naturalną przyprawą dającą aromat wędzonki. Hiszpanie używają jej do produkcji Chorizo – tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy. Używana jest do przyprawiania i marynowania mięs, ryb, drobiu, owoców morza oraz do produkcji wędlin.
Właściwości:
Papryka zawiera witaminę C, B, sporą ilość beta-karotenu oraz olejki eteryczne. Papryka należy do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu. W medycynie chińskiej ostra papryka leczy depresje i zmęczenie. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, dlatego działa oczyszczająco. Papryka zalana 70% alkoholem może służyć jako środek do nacierania, działający uśmierzająco na nerwobóle i bóle korzonków. Trzeba jednak uważać, by nie dostała się do oczu. Nie powinny jej także nadużywać osoby z wrzodami żołądka czy dwunastnicy.
Papryka jest przyprawą podkreślającą smak i zaostrzającą apetyt, dlatego stosuje się ją do wielu potraw w wielu kuchniach na całym świecie. Często jest używana zamiast pieprzu podczas przyrządzania wędlin, sosów, zup, ciast i wielu innych dań. Wyrazisty zapach naturalnego dymu wędzarniczego sprawia, iż papryka wędzona bardzo dobrze wzbogaci smak grillowanych mięs. Ponadto może być wykorzystywana do marynowania i przyprawiania mięs, drobiu, owoców morza, ryb i do produkcji wędlin.
KRAJ POCHODZENIA HISZPANIA