PAPRYKA OSTRA WĘDZONA MIELONA 50 GRAM Zobacz większe

PAPRYKA OSTRA WĘDZONA MIELONA

 Papryka wędzona (ang. smoked paprika) to hiszpańska przyprawa, której proces produkcji polega na suszeniu papryki poprzez wędzenie. Drewnem używanym do wędzenia jest dąb.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

120 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

Więcej informacji

Uzyskiwana przyprawa posiada wyrazisty smak i przyjemny zapach dymu wędzarniczego. Papryka wędzona w proszku jest jedyną naturalną przyprawą dającą aromat wędzonki. Hiszpanie używają jej do produkcji Chorizo – tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy. Używana jest do przyprawiania i marynowania mięs, ryb, drobiu, owoców morza oraz do produkcji wędlin.

Właściwości:
Papryka zawiera witaminę C, B, sporą ilość beta-karotenu oraz olejki eteryczne. Papryka należy do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu. W medycynie chińskiej ostra papryka leczy depresje i zmęczenie. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, dlatego działa oczyszczająco. Papryka zalana 70% alkoholem może służyć jako środek do nacierania, działający uśmierzająco na nerwobóle i bóle korzonków. Trzeba jednak uważać, by nie dostała się do oczu. Nie powinny jej także nadużywać osoby z wrzodami żołądka czy dwunastnicy.


Papryka jest przyprawą podkreślającą smak i zaostrzającą apetyt, dlatego stosuje się ją do wielu potraw w wielu kuchniach na całym świecie. Często jest używana zamiast pieprzu podczas przyrządzania wędlin, sosów, zup, ciast i wielu innych dań. Wyrazisty zapach naturalnego dymu wędzarniczego sprawia, iż papryka wędzona bardzo dobrze wzbogaci smak grillowanych mięs. Ponadto może być wykorzystywana do marynowania i przyprawiania mięs, drobiu, owoców morza, ryb i do produkcji wędlin.

KRAJ POCHODZENIA HISZPANIA