
TYMIANEK SUSZONY
Tymianek jest rośliną leczniczą ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Aktualnie stosuje się tymianek jako przyprawę , zwłaszcza w kuchni francuskiej. Ma silny aromat.
131 Przedmioty
WYSYŁKA W PONIEDZIAŁEK
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Roślina trwała. Niska krzewnika dorastająca do 20-30 cm wys. Łodygi wyprostowane lub łukowato podnoszące się, silnie rozgałęzione, 4-kanciaste, popielato-szaro owłosione, u podstawy drewniejące.
Liście naprzeciwległe, liście podługowato jajowate, krótkoogonkowe, górne prawie siedzące; długości do 1,2 cm i pół centymetra szerokości; całobrzegie, podwinięte z obu stron gruczołkowato kropkowane, spodem biało jedwabiste.
Kwiaty macierzanki drobne, osadzone w nibyokółkach w kątach liści, krótko szypułkowe. Kielich dzwonkowaty, dwuwargowy. Górna warga 3-ząbkowa, dolna 2-ząbkowa o ostrych zakończeniach, zabarwiona na kolor liliowy do różowego. Kwitnie od maja do września.
Owoc
Brunatne rozłupki
Korzeń
Wrzecionowaty, słabo rozgałęziony, zdrewniały.
Tymianek znano już w starożytności Egipcjanie stosowali go do kadzideł i mumifikacji zwłok Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego na 3000 lat p.n.e.
Aktualnie stosuje się tymianek jako przyprawę , zwłaszcza w kuchni francuskiej. Ma silny aromat.
Ziele tymianku zawiera od 0,75 do 3,5% olejku, którego głównym składnikiem jest tymol i karwol. Właśnie wzajemny stosunek obu tych fenoli odpowiada za walory smakowe przyprawy.
Roślina lecznicza ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła, a także do poprawiania apetytu. Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciwutleniające