SÓL MORSKA DROBNA
Sól morska jest zdrowsza od dobrze znanej nam soli kuchennej, gdyż zawiera zdecydowanie mniej chlorku sodu, stanowi bogate źródło mikro i makroelementów w tym wapń, magnez, krzem, selen, potas, żelazo i chrom.
64 Przedmioty
WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Sól morska znalazła zastosowanie jako zamiennik soli ziemnej w sztuce kulinarnej, zwłaszcza śródziemnomorskiej. Jest zdrowsza od dobrze znanej nam soli kuchennej, gdyż zawiera zdecydowanie mniej chlorku sodu, stanowi bogate źródło mikro i makroelementów w tym wapń, magnez, krzem, selen, potas, żelazo i chrom. Dzięki swojemu składowi poprawia kondycję układu pokarmowego i krwionośnego.
Kolor ziaren soli morskiej może być niejednolity - przeważają kremowo-białe granulki. Można jednak znaleźć ciemniejsze granulki. Różnica koloru spowodowana jest prędkością krystalizacji. Zawartość ciemniejszych ziaren nie jest wadą produktu a jedynie naturalnym sposobem pozyskiwania soli morskiej, bez dodatkowego, sztucznego wybielania produktu.
Zastosowanie soli morskiej w kuchni jest nieocenione i nieskończone.
Jest to bowiem najczęściej spotykany składnik w przygotowaniu potraw. Można nawet powiedzieć iż sól jest wytrychem kulinarnym, kluczem do dobrego smaku, zapachu i wyglądu większości potraw.
Stosuje się ją jako środek konserwujący żywność (głównie mięso, ryby i sery), ponieważ sól ogranicza rozwój bakterii, a w większym stopniu powstrzymuje go zupełnie.
Wieloletnia praktyka konserwowania żywności w soli przyczyniła się do rozkwitu handlu solą, zwłaszcza w okresie średniowiecza.
KRAJ POCHODZENIA WŁOCHY