SÓL MORSKA DROBNA

Sól morska jest zdrowsza od dobrze znanej nam soli kuchennej, gdyż zawiera zdecydowanie mniej chlorku sodu, stanowi bogate źródło mikro i makroelementów w tym wapń, magnez, krzem, selen, potas, żelazo i chrom.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

156 Przedmioty

DOSTĘPNY

Więcej informacji

 Sól morska znalazła zastosowanie jako zamiennik soli ziemnej w sztuce kulinarnej, zwłaszcza śródziemnomorskiej. Jest zdrowsza od dobrze znanej nam soli kuchennej, gdyż zawiera zdecydowanie mniej chlorku sodu, stanowi bogate źródło mikro i makroelementów w tym wapń, magnez, krzem, selen, potas, żelazo i chrom. Dzięki swojemu składowi poprawia kondycję układu pokarmowego i krwionośnego.

Kolor ziaren soli morskiej może być niejednolity - przeważają kremowo-białe granulki. Można jednak znaleźć ciemniejsze granulki. Różnica koloru spowodowana jest prędkością krystalizacji. Zawartość ciemniejszych ziaren nie jest wadą produktu a jedynie naturalnym sposobem pozyskiwania soli morskiej, bez dodatkowego, sztucznego wybielania produktu.


Zastosowanie soli morskiej w kuchni jest nieocenione i nieskończone.
Jest to bowiem najczęściej spotykany składnik w przygotowaniu potraw. Można nawet powiedzieć iż sól jest wytrychem kulinarnym, kluczem do dobrego smaku, zapachu i wyglądu większości potraw.
  Stosuje się ją jako środek konserwujący żywność (głównie mięso, ryby i sery), ponieważ sól ogranicza rozwój bakterii, a w większym stopniu powstrzymuje go zupełnie.
Wieloletnia praktyka konserwowania żywności w soli przyczyniła się do rozkwitu handlu solą, zwłaszcza w okresie średniowiecza.

 KRAJ POCHODZENIA WŁOCHY

Napisz opinię

SÓL MORSKA DROBNA

SÓL MORSKA DROBNA

Sól morska jest zdrowsza od dobrze znanej nam soli kuchennej, gdyż zawiera zdecydowanie mniej chlorku sodu, stanowi bogate źródło mikro i makroelementów w tym wapń, magnez, krzem, selen, potas, żelazo i chrom.