PIEPRZ CZERWONY ZIARNO
Ziarna są pokryte są kruchą różową skórką otaczającą twarde, nieregularne ziarno, znacznie mniejsze niż cały owoc. Jest słodko-gorzki i zdecydowanie łagodniejszy od czarnego. Stosuje się go w postaci całych lub lekko tłuczonych ziaren.
63 Przedmioty
WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Pieprz czerwony pochodzi z drzewa pieprzowego niespokrewnionego z pieprzem czarnym.
Rośnie ono w Południowej Ameryce.
Jego owoce, nazywane ziarnami schinusowymi, mają kruchą czerwoną otoczkę, a wewnątrz drobną pestkę podobną do pieprzu.
Marynowany pieprz czerwony (czasem nazywany różowym) ma oryginalny żywiczny posmak i nie jest bardzo ostry.
Ale dodany np. do duszonej wołowiny, sprawi, że będzie ona nieco przypominała dziczyznę.
Warto też spróbować go w sałatkach.
Natomiast kolorowych mieszanek z suszonymi czerwonymi ziarnami schinusowymi oraz pieprzem czarnym i białym używa się do zaostrzenia smaku potraw.
KRAJ POCHODZENIA BRAZYLIA