
DOBRANA DO SZYNKI - MIESZANKA ZIÓŁ I PRZYPRAW 30g
6,30zł
Starannie dobrane przyprawy, nadające wyjątkowy smak i aromat mięs przygotowywanych domowym sposobem. Nie zawiera konserwantów i glutaminianu sodu.
11 Przedmioty
WYSYŁKA W PONIEDZIAŁEK
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Sposób użycia:
Składniki na 2,5 kg szynki:
- 2 szynki wieprzowe bez kości (o łącznej masie 2,5 kg)
- 1,5 L zimnej wody
- 0,5 L wody do zaparzenia mieszanki
- 140 g peklosoli
- 6 g cukru
- 1 op. mieszanki przypraw i ziół DOBRANA DO SZYNKI
Przepis:
Mieszankę przypraw i ziół zalej 0,5 L wody i zagotuj, a następnie schłodź. Przygotuj zalewę z 1,5 L wody, peklosoli oraz cukru. Szynki umieść w naczyniu do peklowania i nastrzyknij zalewą w proporcji ok. 60 ml na 1 kg. Następnie do reszty zalewy peklującej dodaj ostudzoną wodę z mieszanką przypraw i ziół, dobrze wymieszaj i zalej nią mięso tak, by było całkowicie zanurzone. Najlepiej obciąż od góry (np. dociskiem), aby nie wynurzyło się z zalewy, Pekluj 10-14 dni w lodówce. Po peklowaniu wyjmij szynki z zalewy, umieść je w siatkach wędliniarskich i powieś w przewiewnym miejscu do obsuszenia. Tak przygotowane szynki wędź w 50-60°C przez 3-4 godziny (do czasu uzyskania złotej barwy). Do wędzenia użyj zrębków, np. olchowo-bukowych. Po wędzeniu, szynki parz w wodzie o temp. 75-80°C, aż wewnątrz mięsa uzyskasz temp. 68°C.
Składniki: przyprawy 70% (papryka słodka, pieprz czarny, jałowiec, papryka ostra, gałka muszkatołowa, ziele angielskie), zioła 16,7% (tymianek, majeranek), czosnek granulowany..
Masa netto: 30g