MARYNATA DO RYB MIESZANKA ZIÓŁ 120G

4,60zł

Marynata do ryb - mieszanka ziół i przypraw służy do przygotowania zalewy solankowej, która konserwuje i nadaje doskonały smak, uwalniający się podczas wędzenia, pieczenia czy grillowania ryb.

Więcej szczegółów

5 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

Więcej informacji

Przepis na wędzoną rybę

Naszykuj:

  • 1,5 kg ryby (4 niewielkie pstrągi lub duży karp), 
  • 2 L zimnej wody, 
  • 1 opakowanie Marynaty do ryb z mieszanką ziół i przypraw. 

Do zimnej wody dodaj opakowanie Marynaty do ryb w celu sporządzenia solanki. Całość dokładnie wymieszaj. Ryby umyj, pozbaw je skrzeli i umieść w zalewie. Odstaw na ok. 10 godzin do lodówki lub innego chłodnego miejsca, którego temperatura nie będzie przekraczać 8°C. Po tym czasie ryby wyjmij i ​dokładnie je osusz (sprawi to, że ryby uwędzą się, a nie ugotują). Do obsuszenia możesz pozostawić ryby w ciepłym miejscu lub wykorzystać suszarkę do żywności. Po wysuszeniu skórka ryb stanie się sucha, a one same zrobią się delikatnie sztywne - jest to moment, kiedy możesz umieścić je w wędzarni i wędzić w temperaturze 60 - 70°C przez ok. 40 minut. Do wędzenia ryb idealnie nadadzą się zrębki owocowe, np.: czereśniowe. Dla podbicia smaku w trakcie obsuszania polecamy oprószyć wierzch ryby mieszanką ziół i przypraw: "Pikantna do ryb".

Składniki:

sól niejodowana, mieszanka ziół i przypraw (czosnek granulowany, pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa, czerwona papryka ostra), azotan potasu.

Uwaga!

Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu, orzechów.

Masa netto: 120 g