PEKLOSÓL SÓL AZOTYNOWA

Peklosól jest środkiem nadającym wędzonkom, kiełbasom trwałość oraz kolor. Sól peklująca jest bezpieczną dla zdrowia mieszanką soli i azotynu sodu, zwana inaczej solą azotynową. W naszym sklepie kupicie peklosól w różnych opakowaniach.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

1893 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

Więcej informacji

 SKŁAD PEKLOSOLI

 

Chlorek sodu – NaCl, czyli sól kuchenna

Azotyn sodu – NaNo2, azotan III zwany nitrytem w ilości 0,5 – 0,6% na kg masy mieszanki, antyzbrylacz

 

ZASTOSOWANIE PEKLOSOLI

 

Do solenia i peklowania nadaje się mięso wszystkich rodzajów zwierząt rzeźnych, najczęściej jednakże pekluje się mięso wieprzowe, na które peklowanie wpływa uszlachetniająco, nadając mu specyficzną barwę, smak i zapach. Mięso wołowe do peklowania jest mniej przydatne, gdyż pod wpływem tego procesu traci znacznie większą część wartości odżywczych, niż inne rodzaje mięsa.

 

DAWKOWANIE PEKLOSOLI

 

Przy peklowaniu na sucho stosuje się od 17 do 23 gramów na kilogram mięsa. 
Przy peklowaniu na mokro stosuje się  od 34 do 40 gramów na kilogram mięsa. Peklowanie na mokro wymaga rozpuszczenia peklosoli w 0,4l wody na kg mięsa. Ilości peklosoli są podane w dwóch wariantach – mniej słone mniejsza wartość i analogicznie bardziej słone – większa wartość. 

 

WŁAŚCIWOŚCI PEKLOSOLI

 

Peklosól utrwala barwę mięsa, wytwarza jego niepowtarzalny smak i aromat. Najważniejszą właściwością peklosoli jest konserwowanie mięsa. Peklosol wstrzymuje rozwój bakterii chorobotwórczych i gnilnych! 

 Dlaczego peklosól jest bardziej bezpieczna od mieszanki soli z saletrą?

 

Gotowa mieszanka jaką jest peklosól, posiada bezpieczną dawkę azotynu sodu. W zakładach produkcyjnych wytwarzających peklosól, lekarz weterynarii pilnuje procesu dawkowania azotynu sodu do soli.


UWAGA!

Peklosól może być stosowana tylko do peklowania mięsa!

Bezpośrednie użycie do spożycia jest niebiezpieczne dla zdrowia!

 

Informacja o alergenach  – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten.  Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.