Więcej informacji
Smakowity przysmak, który nosi nazwę słoikówki to mięso z galaretką przypominające konserwę. Konsystencja łopatki ze słoika świetnie sprawdza się jako delikatna domowa wędlina do smarowania na kanapki.
Słoikówka - mieszanka ziół i przypraw to doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw, podkreślająca walory smakowe i zapachowe domowej Słoikówki.
Składniki na 2 kg Słoikówki:
• 500 g boczku
• 500 g karczku
• 500 g łopatki
•250 g słoniny
•250 g wołowiny
•200 ml wody
•30 g mieszanki ziół i przypraw do Słoikówki
• 30 g soli
Przepis:
Tłuste mięso zmiel przez sito z oczkami o średnicy 8 mm, a chudsze przez sito o oczkach 12 mm (ewentualnie użyj szarpaka, jeśli chcesz otrzymać większe kawałki mięsa). Wołowinę zmiel dwukrotnie używając sita z najmniejszymi oczkami, a następnie dobrze wyrób z zimną wodą, aż do wydzielenia się białego kleiku. Zmielone mięso połącz, dopraw dedykowaną mieszanką ziół i przypraw do Słoikówki, dodaj sól i dokładnie wyrób. Odstaw na 24 godz. do lodówki. Po tym czasie wyparz słoiki i włóż do nich mięso, wypełniając po brzegi. Zakręcone słoiki włóż do garnka z ciepłą wodą powyżej poziomu mięsa. Poddaj pasteryzacji (od rozpoczęcia wrzenia gotuj 40 minut). Następnego dnia powtórz pasteryzację - prowadź ją przez 40 minut.
By zwiększyć trwałość słoikówki, poddaj ją pasteryzacji również trzeciego dnia.
Składniki: pieprz czarny, czosnek granulowany, majeranek, cebula suszona, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
Masa netto: 30g
BEZ GLUTAMINIANU SODU, CUKRU I SOLI
Informacja o alergenach – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.