JELITA BARANIE NATURALNE KAL.22-24 EXTRA 20m Zobacz większe

JELITA BARANIE NATURALNE 22-24 (18/20mm) EXTRA 20m

16,30zł

JELITA NATURALNE BARANIE 22-24 20 METRÓW

EXTRA MOCNE

Więcej szczegółów

13 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

233

Więcej informacji

POLECAM Jelita baranie kaliber 22-24 EXTRA długość pęczka 20 mb. 

Po wypełnieniu średnica 18-20mm.

 

Jelita baranie są wykorzystywane jako osłonki przy produkcji delikatnych kiełbas.


Właściwości jelit baranich

 


Dzięki ich elastyczności mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita baranie zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd. Sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów kiełbasy. Jelita baranie mają różny kolor od szarego po biały. Kolor osłonek nie ma wpływu na kiełbasę. Jelita baranie występują w kalibrach od 20 (16 mm po wypełnieniu) do 32 (28 mm po wypełnieniu). 


Zastosowanie jelit baranich 

 


Jelita baranie znajdują zastosowanie przy wyrobie cieńszych kiełbas takich jak frankfurterki, kabanosy. 


Przygotowanie jelit baranich do produkcji kiełbasy:

 

 

  •  Jelita należy dokładnie opłukać z soli. 
  • W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut. 
  • Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin. 
  • Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom. 

Przechowywanie jelit baranich

 

Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 2-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność. 


Termin przydatności jelit baranich

 

W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie.

Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.    

Podukty powiązane