JELITA BARANIE NATURALNE 26+ (22/24mm) EXTRA
Jelita baranie należą do najdelikatniejszych jelit stosowanych do produkcji cienkich kiełbas wędzonych i parzonych, kabanosów, frankfurterek i parówek.
34 Przedmioty
WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Jelita baranie kaliber 26+ EXTRA
Po wypełnieniu średnica około 22/24mm.
Jelita baranie są wykorzystywane jako osłonki przy produkcji delikatnych
kiełbas.
Właściwości jelit baranich
Dzięki ich elastyczności mogą być gotowane, parzone wędzone,
podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania
i wypełnione jelita baranie zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd.
Sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą
soków i zapachów kiełbasy. Jelita baranie mają różny kolor od szarego po
biały. Kolor osłonek nie ma wpływu na kiełbasę. Jelita baranie występują w
kalibrach od 20 (16 mm po wypełnieniu) do 32 (28 mm po wypełnieniu).
Zastosowanie jelit baranich
Jelita baranie znajdują zastosowanie przy wyrobie cieńszych kiełbas
takich jak frankfurterki, kabanosy.
Przygotowanie jelit baranich do produkcji kiełbasy:
Jelita należy dokładnie opłukać z soli.
W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć
jelita przez 60 minut.
Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez
minimum 1,5 godziny do 12 godzin.
Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości
ściankom.
Przechowywanie jelit baranich
Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w
temperaturze 4-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób
tracą elastyczność.
Termin przydatności jelit baranich
W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie.
Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.