Zobacz większe
Więcej informacji
Jelita baranie kaliber 22-24 EXTRA długość pęczka 45 mb.
Po wypełnieniu średnica 18-20mm.
Jelita baranie są wykorzystywane jako osłonki przy produkcji delikatnych kiełbas.
Właściwości jelit baranich
Dzięki ich elastyczności mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita baranie zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd. Sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów kiełbasy. Jelita baranie mają różny kolor od szarego po biały. Kolor osłonek nie ma wpływu na kiełbasę. Jelita baranie występują w kalibrach od 20 (16 mm po wypełnieniu) do 32 (28 mm po wypełnieniu).
Zastosowanie jelit baranich
Jelita baranie znajdują zastosowanie przy wyrobie cieńszych kiełbas takich jak frankfurterki, kabanosy.
Przygotowanie jelit baranich do produkcji kiełbasy:
Jelita należy dokładnie opłukać z soli.
W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.
Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.
Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom.