JELITA BARANIE NATURALNE KAL.22-24 EXTRA 91m Zobacz większe

JELITA BARANIE NATURALNE 26/28+ (24/26mm) EXTRA

Jelita baranie należą do najdelikatniejszych jelit stosowanych do produkcji kiełbas wędzonych i parzonych, kabanosów, frankfurterek i parówek.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Ilość
cena:

6 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

Więcej informacji

 Jelita baranie 26/28+ EXTRA

Po wypełnieniu średnica około 24/26mm.

Jelita baranie są wykorzystywane jako osłonki przy produkcji delikatnych

kiełbas.



Właściwości jelit baranich

 



Dzięki ich elastyczności mogą być gotowane, parzone wędzone,

podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania

i wypełnione jelita baranie zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd.

Sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą

soków i zapachów kiełbasy. Jelita baranie mają różny kolor od szarego po

biały. Kolor osłonek nie ma wpływu na kiełbasę. Jelita baranie występują w

kalibrach od 20 (16 mm po wypełnieniu) do 32 (28 mm po wypełnieniu).



Zastosowanie jelit baranich 

 


 Jelita baranie znajdują zastosowanie przy wyrobie cieńszych kiełbas

takich jak frankfurterki, kabanosy. 


Przygotowanie jelit baranich do produkcji kiełbasy:

 

 

  •  Jelita należy dokładnie opłukać z soli. 

  • W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć

  • jelita przez 60 minut. 

  • Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez

  • minimum 1,5 godziny do 12 godzin. 

  • Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości

  • ściankom. 

Przechowywanie jelit baranich

 

Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w

temperaturze 4-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób

tracą elastyczność. 


Termin przydatności jelit baranich

 

W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie.

 Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.