Więcej informacji
Dawkowanie: 70g na 2kg mięsa.
Przepis na peklowanie na mokro 2 kg mięsa:
Zawartość opakowania wsyp do 1L wody i zagotuj. 2 kg mięsa umieść w dość ciasnym pojemniku (kamionce lub beczce do peklowania) i zalej po wystudzeniu przygotowaną solanką peklującą. Opcjonalnie do peklowania dorzuć 1-2 pokrojone ząbki czosnku. Pekluj w temperaturze 4-6 przez okres 7-14 dni, obracając co dwa dni. Mięso nadaje się do gotowania, wędzenia, pieczenia lub grillowania.
50% mniej nitrytu (azotynów) niż w tradycyjnej peklosoli!!!
Składniki: sól niejodowana 88,3%, mieszanka ziół i przypraw 10,1% (kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber), saletra potasowa (azotan potasu, antyzbrylacz: hydroksywęglan magnezu), azotyn sodu 0,21%.
Waga netto: 70 g
Uwaga!
Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu, orzechów.
Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu.
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.