DROŻDŻE GORZELNICZE X-PURE NA 100L Zobacz większe

DROŻDŻE GORZELNICZE X-PURE NA 100L

22,00zł

Użycie drożdży Turbo X-Pure 21,3% 100 L to najlepszy sposób na uzyskanie dużej mocy w dużej ilości! Duża moc - Turbo X-Pure to wysokiej jakości drożdże do nastawów wysokoprocentowych.

Więcej szczegółów

1 Przedmiot

WYSYŁKA W ŚRODĘ

Ostatnie egzemplarze!

Więcej informacji

Drożdże Turbo X-Pure 21,3% 100 L to jedyne na rynku drożdże fermentujące do 21,3% alkoholu i pierwsze na rynku przerabiające całkowicie 36 kg cukru w 100 L. Czysta moc i znakomita jakość! Z Turbo X-Pure proces fermentacji przebiega w sposób idealny - szybko i wydajnie. Ten produkt to mieszanka dwóch wysokoalkoholizujących, aktywnych szczepów drożdży gorzelniczych oraz odpowiednio dobranej pożywki, wspomagającej ich rozwój. Dzięki Turbo X-Pure z łatwością przygotujesz różnego typu nastawy: cukrowe, owocowe i zbożowe. Zaletą mieszanki jest również przyjemny zapach produktu końcowego. 

Użycie drożdży Turbo X-Pure 21,3% 100 L to najlepszy sposób na uzyskanie dużej mocy w dużej ilości!

  • Duża moc - Turbo X-Pure to wysokiej jakości drożdże do nastawów wysokoprocentowych. Dzięki dużej odporności na alkohol zastosowana mieszanka drożdży i pożywki fermentuje aż do 21,3%!
  • Do nastawów cukrowych, owocowych i zbożowych - specjalnie skomponowana mieszanka nadaje się do fermentacji różnych surowców. Dzięki tym drożdżom z powodzeniem przygotujesz wzorcowe trunki zbożowe, owocowe oraz na bazie cukru.
  • Na 100 L nastawu - jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure o tej gramaturze pozwoli Ci na przygotowanie 100 L nastawu.
  • Szybka i wydajna fermentacja – drożdże świetnie radzą sobie z przerobieniem nawet 36 kg cukru. W ciągu zaledwie 5-6 dni potrafią przefermentować 25 kg. 
  • Przyjemny zapach produktu końcowego.

Sposób użycia:

Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). Do pojemnika fermentacyjnego wsyp I porcję cukru i rozpuść ją w odpowiedniej ilości letniej wody o temp. ok. 30⁰C. Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany roztwór poddaj fermentacji przez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25⁰C.

Dla wariantów II-IV, kolejne porcje cukru dodawaj ostrożnie po *24 i **48 godzinach, gdy stężenie cukru wyniesie ok. 10⁰Blg. 

Uwaga: Nastaw będzie się pienił! Warto użyć środka redukującego pianę, dostępnego w ofercie BROWIN.

>

   
Wariant   
   
   
   
I   
   
II   
   
III   
   
IV   
   
Alkohol [%]   
   
   
   
15   
   
17   
   
19   
   
21,3   
   
Cukier [kg]   
   
Porcja (I)   
   
25   
   
20   
   
20   
   
20   
   
Porcja (II)   
   
-   
   
8   
   
12   
   
10   
   
Porcja (III)**   
   
-   
   
-   
   
-   
   
6   
   
Woda [L]   
   
   
   
85   
   
83   
   
81   
   
78   
   
Dni   
   
   
   
5-6   
   
8-10   
   
10-12   
   
12-14   

Po zakończeniu fermentacji nastaw klaruje się samoistnie. Niska temperatura sprzyja klarowaniu. Aby szybciej sklarować nastaw, zastosuj  Turbo Klar 

Składniki:

drożdże, fosforan(V) potasu, siarczan(VI) magnezu, węglan(IV) wapnia, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy).

Uwaga:

opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu.

Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak, związany z produkowanym przez drożdże glicerolem.

Podukty powiązane