DROŻDŻE GORZELNICZE X-PURE NA 100L
22,30zł
Użycie drożdży Turbo X-Pure 21,3% 100 L to najlepszy sposób na uzyskanie dużej mocy w dużej ilości! Duża moc - Turbo X-Pure to wysokiej jakości drożdże do nastawów wysokoprocentowych.
1 Przedmiot
WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH
Ostatnie egzemplarze!
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Drożdże Turbo X-Pure 21,3% 100 L to jedyne na rynku drożdże fermentujące do 21,3% alkoholu i pierwsze na rynku przerabiające całkowicie 36 kg cukru w 100 L. Czysta moc i znakomita jakość! Z Turbo X-Pure proces fermentacji przebiega w sposób idealny - szybko i wydajnie. Ten produkt to mieszanka dwóch wysokoalkoholizujących, aktywnych szczepów drożdży gorzelniczych oraz odpowiednio dobranej pożywki, wspomagającej ich rozwój. Dzięki Turbo X-Pure z łatwością przygotujesz różnego typu nastawy: cukrowe, owocowe i zbożowe. Zaletą mieszanki jest również przyjemny zapach produktu końcowego.
Użycie drożdży Turbo X-Pure 21,3% 100 L to najlepszy sposób na uzyskanie dużej mocy w dużej ilości!
- Duża moc - Turbo X-Pure to wysokiej jakości drożdże do nastawów wysokoprocentowych. Dzięki dużej odporności na alkohol zastosowana mieszanka drożdży i pożywki fermentuje aż do 21,3%!
- Do nastawów cukrowych, owocowych i zbożowych - specjalnie skomponowana mieszanka nadaje się do fermentacji różnych surowców. Dzięki tym drożdżom z powodzeniem przygotujesz wzorcowe trunki zbożowe, owocowe oraz na bazie cukru.
- Na 100 L nastawu - jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure o tej gramaturze pozwoli Ci na przygotowanie 100 L nastawu.
- Szybka i wydajna fermentacja – drożdże świetnie radzą sobie z przerobieniem nawet 36 kg cukru. W ciągu zaledwie 5-6 dni potrafią przefermentować 25 kg.
- Przyjemny zapach produktu końcowego.
Sposób użycia:
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). Do pojemnika fermentacyjnego wsyp I porcję cukru i rozpuść ją w odpowiedniej ilości letniej wody o temp. ok. 30⁰C. Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany roztwór poddaj fermentacji przez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25⁰C.
Dla wariantów II-IV, kolejne porcje cukru dodawaj ostrożnie po *24 i **48 godzinach, gdy stężenie cukru wyniesie ok. 10⁰Blg.
Uwaga: Nastaw będzie się pienił! Warto użyć środka redukującego pianę, dostępnego w ofercie BROWIN.
>
Wariant | | I | II | III | IV |
---|---|---|---|---|---|
Alkohol [%] | | 15 | 17 | 19 | 21,3 |
Cukier [kg] | Porcja (I) | 25 | 20 | 20 | 20 |
Porcja (II) | - | 8 | 12 | 10 | |
Porcja (III)** | - | - | - | 6 | |
Woda [L] | | 85 | 83 | 81 | 78 |
Dni | | 5-6 | 8-10 | 10-12 | 12-14 |
Po zakończeniu fermentacji nastaw klaruje się samoistnie. Niska temperatura sprzyja klarowaniu. Aby szybciej sklarować nastaw, zastosuj Turbo Klar
Składniki:
drożdże, fosforan(V) potasu, siarczan(VI) magnezu, węglan(IV) wapnia, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy).
Uwaga:
opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu.
Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak, związany z produkowanym przez drożdże glicerolem.