
PRASA DO OWOCÓW 20cm
399,00zł
Prasa do miękkich owoców, oraz rozdrobnionych przeznacona do użytku domowego. Produkt włoski.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Jak wyciskać owoce w prasie do owoców
Należy pamiętać że do żadnej prasy nie wkłada się owoców twardych, świeżych jak jabłka czy gruszki ani też owoców wielkopestkowych – może to spowodować uszkodzenie prasy!
Owoce powinny być wstępnie obrobione to znaczy:
- owoce po fermentacji w miazdze,
- owoce po maceracji z nalewki,
- owoce po obróbce środkiem pektolityczny, rozmiękczone.
Po włożeniu owoców odpowiedni przygotowanych owoców w „worku” do prasy, przystępujemy do pierwszego skręcenia prasy. Dociskamy tłok tak długo, aż zacznie lecieć nam sok lub nalewka. Jeżeli widzimy, że nalewka nam wycieka przestajemy skręcać. Jak nalewka przestaje lecieć – dokręcamy tłok znowu. Czynność powtarzamy aż do całkowitego odciśnięcia nalewki z „pulpy” owocowej.
Jeżeli z owoców nie leci sok to nie próbujemy dociskać prasy na siłę. Należy upewnić się czy owoce są odpowiednio przygotowane do wyciskania.
Owoce powinny być wyciskane w worku, zapobiegnie to przedostawaniu się pestek i różnych innych drobnych części owoców do nalewki, jak również ułatwi nam mycie naszej praski.