Więcej informacji
To mieszanka sproszkowanych kilku lub kilkunastu przypraw kuchennych,niezwykle popularna
w kuchni azjatyckiej. Składniki curry bywają różne, jako podstawowe wymienia się:
kurkumę, kwiat muszkatołowy, cynamon, imbir, kardamon, goździki, kolendra i pieprz.
Barwa curry, niezależnie od składników, jest żółta lub czerwonawa. W Indiach, gdzie curry jest w całym tego słowa znaczeniu narodową przyprawą, istnieje ogromna liczba jej wariantów. Jest to przyprawa bardzo dawna, w ciągu wieków ulepszana, a niektóre szczególnie wyrafinowane zestawy trzymane są w ścisłej tajemnicy. Curry jest obecnie jedną z najmodniejszych w Europie przypraw egzotycznych. W Polsce curry jest bardzo popularna.
Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy. Curry nadaje się również do potraw z drobiu, ryb, sosów itp. Jest to przyprawa bardzo wrażliwa na wilgoć i światło, należy ją więc przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i miejscu ciemnym.
Skład: kolendra, kurkuma, kozieradka, kmin, imbir, goździki, koper włoski, liść laurowy, czosnek, cynamon, sól, pieprz czarny, mango, kukurydza.
Właściwości
Ma barwę czerwoną lub żółtą, w zależności od doboru składników. Curry ze Sri Lanki (dawny
Cejlon) jest ciemnobrązowa, gdyż używane są przyprawy poddane procesom palenia i
parzenia. W smaku jest ostrzejsze od curry indyjskiego.
Zastosowanie
Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy. Nadaje się również do potraw z drobiu, ryb, sosów.