Więcej informacji
Babka płesznik jest rośliną jednoroczną, która przybyła do Polski z Bliskiego Wschodu.
Brązowe ziarna babki są bogatym źródłem błonnika. Spożyte ziarenka babki płesznik pęcznieją w jelitach i znakomicie oczyszczają jelita, pochłaniają i usuwają toksyny, regulują pracę jelit.
Błonnik zawarty w nasionach wspomaga odchudzanie. Wiąże wodę, zapełniając nasz żołądek i jelita. Błonnik zawarty w nasionach babki jest o wiele bardziej wydajny od błonnika zbóż, ponieważ wytwarza śluz, który pełni funkcję smarowidła. W medycynie naturalnej najczęściej nasion babki używa się jako środka przeczyszczającego zwłaszcza u osób mających problem z hemoroidami (łagodzi ból podczas wypróżniania). Nasiona te mają jeszcze wiele cennych właściwości leczniczych: łagodzi podrażnienia ścian jelit, przełyku oraz odbytu, zapobiega chorobom układu krążenia i pomaga usunąć zły cholesterol z organizmu.
Informacja o alergenach – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, laktoza, różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.