PIERZGA PSZCZELA 100G Zobacz większe

PIERZGA PSZCZELA 100G

32,00zł

Pierzga pszczela wytwarzana jest w 100% przez pszczoły z pyłku kwiatowego, miodu i wydzielin gardzielowych pszczoły. 

Więcej szczegółów

2 Przedmioty

WYSYŁKA WE WTOREK

Ostatnie egzemplarze!

Więcej informacji

Pierzga zawiera przede wszystkim dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K (której nie stwierdzono w pyłku), H. Makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza. Pierzga w stosunku do obnóży pyłku kwiatowego różni się znacznie składem. Zawiera ok. 12% więcej białka, które występuje w postaci łatwo przyswajalnych peptydów i aminokwasów. Więcej jest też (o 60%) węglowodanów, natomiast mniej (o 66%) tłuszczów. Chlebek pszczeli zawiera też dużą ilość kwasu mlekowego – 3,1% – oraz witamin z grupy B, witaminy E i K. Wzrasta też znacznie zawartość enzymów, z których najważniejsze to: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza i laktaza. W pyłku kwiatowym zmienia się też skład gatunkowy drobnoustrojów: maleje ilość drożdżaków, a za to rozwijają się mikroorganizmy z rodzaju np. Lactobacillus, Pseudomonas.

Kraj pochodzenia Litwa

Informacje o alergenach:

W zakładzie pakowane są migdały, sezam, gorczyca, soja, seler, orzechy, oraz produkty zawierające gluten i dwutlenek siarki.