Więcej informacji
Kasza kuskus - jest granulatem produkowanym z kaszy manny, pszenicy durum, wody i dodatków pochodzącym z krajów arabskich. Wcześniej była produktem ubocznym przy mieleniu pszenicy.
Nie ma charakterystycznego smaku i zapachu. Granulat ma soczystą, żółtą barwę. Kuskus należy do kasz zaparzanych, nie wymaga gotowania.
Wystarczy zalać ją gorącą wodą, wywarem, rosołem, bulionem, aby po kilku minutach otrzymać sypką i drobną kaszkę. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Zastosowanie
Kasza kuskus stanowi jeden z głównych składników kuchni orientalnej oraz afrykańskiej. Podawana jest z mięsem (głównie z baraniną), rybami lub warzywami. Spożywa się ją w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Wykorzystywana jest także jako nadzienie do mięsa drobiowego. Coraz częściej zastępuje w kuchni ryż i kaszę. Podawana może być do deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców.