INULINA Z CYKORII 250 GRAM Zobacz większe

INULINA Z CYKORII 500 GRAM

18,00zł

Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii.

Więcej szczegółów

3 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

Ostatnie egzemplarze!

Więcej informacji

Inulina - Jest białym proszkiem, przypomina skrobię .
Naturalnie występuje ona w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasowy.
Do celów użytkowych, najczęściej pozyskuje się ją z cykorii i słonecznika bulwiastego (topinambura).


Podczas gotowania w wodzie przyjmuje postać galaretki, można ją więc wykorzystać wszędzie tam, gdzie potrzebna jest skrobia, żelatyna czy mąka.


Inulinę wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do ciast, budyniów i kisieli, a także jako zagęszczacz w galaretkach. Ze względu na właściwości stabilizujące można jej używać do produkcji domowego majonezu. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Dodawana do ciast sprawi, że wypieki będą bardziej chrupiące.


Dodatkowy plus to lekka słodycz inuliny .
Dzięki temu znajduje swoje zastosowanie w rozmaitych  wypiekach , pieczywie, naleśnikach.

Dzienne spożycie inuliny nie powinno przekraczać wynosić 20g.

Informacja o alergenach  – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, laktoza, różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten.  Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.