
Więcej informacji
Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Aby przygotować kaszę jaglaną należy zalać zimną wodą na ok. godzinę lub można też ją tylko opłukać pod bieżącą wodą. Odsącz kaszę. Zagotuj wodę z łyżką soli i oliwy, wsyp do niej wcześniej wymoczoną kaszę. Proporcja wody do kaszy wynosi 2:1. Kaszę gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut do momentu, aż pochłonie wodę.
Kraj pochodzenia Polska
Informacja o alergenach – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.