KULTURY BAKTERYJNE DO JOGURTU LIOFILIZOWANE Zobacz większe

KULTURY BAKTERYJNE DO JOGURTU LIOFILIZOWANE

16,50zł

Idealnie dobrane kultury bakterii fermentacji mlekowej, które umożliwiają szybkie zrobienie pysznego domowego jogurtu. Dzięki zastosowaniu liofilizacji - specjalnej metody suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności, kultury te na długo zachowują pełnię swojego potencjału. Mogą być użyte także do zakwaszenia śmietany.

Więcej szczegółów

1 Przedmiot

WYSYŁKA (48 godzin)

Ostatnie egzemplarze!

Więcej informacji

Istotne cechy:
• Na 25L mleka
• Do jogurtu


Sposób użycia:
W przypadku mleka świeżego "od krowy" zaleca się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65 stopni C przez 30 minut.
3 L mleka niskopasteryzowanego lub świeżego podgrzej do temperatury 43-44°C. Jego niewielką ilość wlej do kieliszka i rozpuść w nim ok. 0,3 g bakterii jogurtowych. Dawkę tę wlej do ciepłego mleka i całość dokładnie wymieszaj. Odczekaj ok. 20 minut, utrzymując temperaturę na poziomie 43-44°C (by nastąpiła wstępna aktywacja bakterii). Czyste, wyparzone pojemniczki napełnij mlekiem zaszczepionym bakteriami do 3/4 objętości i szczelnie zamknij. Pozostaw w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze, na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). Jeśli stosujesz jogurtownicę, zaszczepione bakteriami mleko wlej do pojemnika urządzenia ustaw temperaturę na 45°C i zostaw na 6-8 godz., by jogurt dojrzał. Jeśli po upływie tego czasu nadal jest zbyt płynny, wydłuż okres dojrzewania. Im dłuższy czas dojrzewania, tym intensywniejszy smak jogurtu. Po zakończeniu procesu dojrzewania jogurt przełóż do lodówki i tam przechowuj do spożycia - maksymalnie 3-5 dni. Optymalne pH dla prawidłowego rozwoju kultur bakteryjnych do jogurtu mieści się w zakresie 6-7. Dodatki takie jak orzechy, musli czy owoce dodaje się do gotowego jogurtu, tuż przed spożyciem.

Składniki: Streptococcus thermophiluslaktoza

Masa netto: ok 2,5 g
Masa kultur bakteryjnych może się różnić w zależności od ich aktywności.

Napisz opinię

KULTURY BAKTERYJNE DO JOGURTU LIOFILIZOWANE

KULTURY BAKTERYJNE DO JOGURTU LIOFILIZOWANE

Idealnie dobrane kultury bakterii fermentacji mlekowej, które umożliwiają szybkie zrobienie pysznego domowego jogurtu. Dzięki zastosowaniu liofilizacji - specjalnej metody suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności, kultury te na długo zachowują pełnię swojego potencjału. Mogą być użyte także do zakwaszenia śmietany.