
Więcej informacji
Drożdże gorzelniane Alcotec 48 to mieszanka silnych i szybkich szczepów drożdży, przefermentują 6kg cukru w 2 dni, uzyskamy zacier 14% lub przefermentują 8kg cukru w 5 dni, uzyskamy zacier 20%, drożdże typu Pure dają szczególnie czysty i łagodny w smaku alkohol.
Instrukcja:
- rozpuścić 6 lub 8 kg (w zależności od tego, jak mocny zacier chcemy uzyskać) cukru w 21 litrów ciepłej wody.
- po ostudzeniu do około 30°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
- temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 32°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
- czas fermentacji: 3 dni (z 6kg cukru) lub 5 dni (z 7kg cukru).
- wydajność: ok. 14% alkoholu (z 6kg cukru) lub 20% alkoholu (z 8kg cukru)
UWAGA
Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów.
Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.