Więcej informacji
Drożdże gorzelnicze Alcotec Vodka Star to specjalnie stworzona mieszanka szczepów drożdży, która pozwoli nam uzyskać wyjątkowo delikatny i łagodny w smaku oraz przyjemny w zapachu nastaw, bez zbędnych i niechcianych produktów fermentacji:
* przefermentują 6kg cukru w 5-6 dni,
* uzyskamy nastaw o mocy ok. 14%.
Tzw. drożdże PURE
Instrukcja:
* rozpuścić 6kg cukru w 21l ciepłej wody.
* po ostudzeniu do około 30°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
* temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 25 - 30°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
* czas fermentacji: 5-6 dni.
* wydajność: ok. 14% alkoholu z 6kg cukru
*po fermentacji zaleca się naturalne klarowanie nastawu, bądź za pomocą preparatu Turbo Klar 24h, aby uzyskać wysoką przejrzystość produktów i zminimalizować wpływ resztek drożdży na ich aromat i smak.
Zawartość: drożdże, pożywka, mikroelementy.
Waga: 66g
UWAGA
Fermentacja przebiega bardzo burzliwie (duże wydzielanie CO2), dlatego nie zaleca się używania korków i rurek fermentacyjnych w balonach. W pojemnikach fermentacyjnych nie należy dociskać pokrywy (ma leżeć luźno).
Zaleca się używać dużych balonów i pojemników fermentacyjnych, dla 21-litrowego nastawu potrzebny jest pojemnik lub balon o pojemności co najmniej 30 litrów.
Nigdy nie wolno dopuścić do przekroczenia temperatury 35°C, powyżej tej temperatury drożdże przestaną pracować.
Nie należy łączyć kilku opakowań drożdży ponieważ łączenie kilku opakowań nawet przy zwiększeniu ilości cukru i wody może doprowadzić do przekroczenia dopuszczalnej temperatury fermentacji
Temperatura pracy: od 20 do 30°C
Temperatura optymalna: 25°C