WĘDZARNIA BORNIAK ELEKTRYCZNA UW-70

1 640,00zł

1 699,00zł

-59,00zł

-59,00zł

Wędzarnia UW-70 zaprojektowana z myślą o tych, którzy chcą w domowym gronie przygotować wędzone produkty, lub na przyjęciu podać świeżo wędzoną rybę.

Model z 2018 roku

Więcej szczegółów

1 Przedmiot

DOSTĘPNY

Ostatnie egzemplarze!

Więcej informacji

Wędzenie własnych wyrobów jest prostsze niż myślisz. Dzięki generatorowi dymu naszej produkcji, cały proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia guzika. Powszechnie wiadomo, iż najtrudniejsze (a zarazem najbardziej istotne) w wędzeniu jest odpowiednie spalanie drewna. Dzięki automatyce, proces ten jest przeprowadzany samoczynnie. Drewno z zasobnika jest transportowane na grzałkę, gdzie następuje spalanie. Brak płomienia i odpowiednia temperatura spalania drewna powoduje, że nasze wyroby będą zdrowe i nie osmolone. Generator dymu jest tak dostosowany, by zrębki tliły się wytwarzając dym.

Temperatura

Wędzarnia wyposażona jest w termostat regulujący temperaturę w komorze wędzarniczej. Wystarczy raz ustawić temperaturę, a wędzarnia będzie sama włączała lub wyłączała grzałki grzewcze, znajdujące się w komorze, tak by uzyskać najbardziej dokładną temperaturę.

Bezpieczeństwo

Dzięki misie odgrodowej ze specjalnie ukształtowanymi otworami daszkowymi, mamy pewność, że tłuszcze oraz soki z naszych wędzonek nie dostaną się do elementów grzejnych lub na tlące się drewno wędzarnicze.

Ilość Dymu

Dzięki szybrowi zainstalowanemu w kominku możemy regulować gęstość dymu. Wszystko zależy od receptury z jakiej korzystamy.

Izolacja

Połączyliśmy naszą profesjonalną wiedzę z nowoczesną technologią! Cała komora izolowana jest pianką poliuretanową metodą wtrysku. Izolacja jest tak dopracowana, by komora miała jak najmniej mostków termicznych, a co za tym idzie - by była szczelna, oszczędna oraz by nie tworzyły się na jej ściankach skropliny, które mogą zepsuć wędzonki.

Komora wędzarni

Wędzarnia UW-70 ma pojemność komory załadunkowej 70l, mieszcząc do 10kg mięsa lub ok. 8kg kiełbasy. Dzięki uchwytom na ściankach mamy możliwość wędzenia na 5 półkach, co znacząco zwiększa nam możliwości wydajniejszego wędzenia.

Zamknięcie

Drzwiczki posiadają uszczelkę oraz zamknięcie magnetyczne, co powoduje, że korzystanie z urządzenia jest jeszcze bardziej wygodne.

Wykonanie

Całość jest wykonana z blachy aluzynk, dzięki czemu ma doskonałą odporność na warunki atmosferyczne. Wnętrze jest wykonane z blachy nierdzewnej, która posiada atest kontaktu z żywnością.

Dzięki optymalnemu połączeniu wszystkich elementów, uzyskiwane w procesie wędzenia wyroby charakteryzują się trwałym smakiem, zapachem i barwą. Ingerencja z zewnątrz ogranicza się do uzupełniania wkładu w postaci zrębek wędzarniczych.

Generator Dymu

Najważniejszą cechą sprawnie działającego generatora dymu jest jego równomierna praca, przejawiająca się w jednostajnym spalaniu podawanych zrębek. Efektem tej pracy jest wyrób o bogatym smaku, przenikającym aromacie i cieszącym oko kolorze. Wszystkie powyższe cechy gotowej wędzonki to zasługa stosowania generatora GD-01.

Jeden zasyp generatora dymu wystarczy do 8 godzin wytwarzania dymu, a to daje nam koszt ok. 30 groszy na godzinę spalania zrębek.

Moc maksymalna wędzarni to zaledwie 0.6 kW, co daje niewielkie zużycie prądu na godzinę wędzenia.

Normy

Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą wchodzącą w życie w 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie uwędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy będą dopuszczały maksymalnie 2 ug/kg.

W skład wędzarni wchodzi:

Parametry Techniczne

Napięcie znamionowe

230 V

Moc grzałki komory

500 W

Bezpiecznik komory

3,15 A

Pojemność komory

70 L

Moc grzałki generatora

110 W

Bezpiecznik generatora

1,25 W

Pojemność zasypu generatora

2 L

Szerokość wewnętrzna

400 mm

Głębokość wewnętrzna

300 mm

Wysokość wewnętrzna

590 mm

Szerokość

625 mm

Głębokość

400 mm

Wysokość

1040 mm

Waga zestawu

28,5 kg

Gwarancja

24 miesięcy

Napisz opinię

WĘDZARNIA BORNIAK ELEKTRYCZNA UW-70

WĘDZARNIA BORNIAK ELEKTRYCZNA UW-70

Wędzarnia UW-70 zaprojektowana z myślą o tych, którzy chcą w domowym gronie przygotować wędzone produkty, lub na przyjęciu podać świeżo wędzoną rybę.

Model z 2018 roku