Nowy

KULTURA PLEŚNIOWA LYOCARNI FPN-63

75,00zł

Lyocarni FPN-63 to kultura pleśniowa do stosowania powierzchniowego na produkty mięsne.

Więcej szczegółów

4 Przedmioty

DOSTĘPNY

Więcej informacji

 Kultura składa się z Penicillium nalgiovense, które jest bardzo silną pleśnią nie produkującą toksycznych składników, dobrze rośnie warunkach niskiej wilgotności i w niskiej temperaturze. Kultura powoduje  widoczny, równomierny, białawy porost pleśni na powierzchni produktu mięsnego. Powierzchnia pleśniowa wspomaga  proces suszenia, chroni przed działaniem tlenu i światła oraz utrudnia powstawanie otoczki, a także przeciwdziała obsychaniu osłonki.  
Zastosowanie: Lyocarni FPN-63 nadaje charakterystyczny pleśniowy smak produktom mięsnym. Ponadto, podczas tradycyjnego procesu dojrzewania Lyocarni FPN-63 rozkłada kwas mlekowy, powodując łagodniejszy smak i nieznaczny wzrost pH. Dodatkowo, zastosowanie Lyocarni FPN-63 kontroluje florę powierzchniową, konsekwentnie blokując rozwój miejscowych bakterii, potencjalnie toksycznych pleśni i drożdży.

Zastosowanie:  Liofilizowane kultury wymieszać w około 300ml wody o temperaturze około 20°C i pozostawić na około godzinę  w temperaturze pokojowej. Uzyskaną zawiesinę należy wymieszać z 50l wody. Roztwór powinien być zużyty w ciągu 24 godzin. Zawiesinę należy przemieszać od czasu do czasu, aby zapobiec sedymentacji osadu.

Zawiesina kultur powinna być zastosowana poprzez zanurzanie lub zraszanie powierzchni produktów mięsnych. Jeśli powierzchnia produktu jest zbyt wilgotna lub za zimna, roztwór może nie przylegać odpowiednio powodując niewystarczające lub nierównomierne pojawienie się pleśni. Aby wzmocnić rozwój pleśni, temperatura aplikacji powinna wynosić 18-25°C a wilgotność względna powinna być niższa niż 85%. Należy również zapewnić  umiarkowaną prędkość przepływu powietrza.

 
Przechowywanie: Oryginalnie zamknięte saszetki powinny być przechowywane w temperaturze poniżej -17°C. W innym przypadku okres ich trwałości może ulec skróceniu.
 
Opakowanie Zamrożone kultury bakterii zapakowane w wodoszczelne saszetki aluminiowe.  Materiał opakowaniowy jest przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Opakowanie Lyocarni FPN-63  jest dostępne w ilości 2x1010 CFU przeznaczonych na roztwór 50l.


    Data ważności 09.2018r jeśli przechowywane jest w temperaturze poniżej -17°C.

Trwałość produktu obejmuje okres transportu do 14 dni w temperaturze poniżej 30°C.

Napisz opinię

KULTURA PLEŚNIOWA LYOCARNI FPN-63

KULTURA PLEŚNIOWA LYOCARNI FPN-63

Lyocarni FPN-63 to kultura pleśniowa do stosowania powierzchniowego na produkty mięsne.