Nowy

KULTURY BAKTERII LYOCARNI VBM-60

29,00zł

Lyocarni VBM-60 jako kompozycja  Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Pediococcus acidilactici i Pediococcus pentosaceus zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję szybko fermentowanych salami, frankfurterek, polskiej surowej.

Więcej szczegółów

5 Przedmioty

DOSTĘPNY

Więcej informacji

Staphylococcus  intensyfikuje i stabilizuje barwę, wzmacnia profil aromatyczny produktu i zapobiega jełczeniu zawartego w nim tłuszczu. Pediococcus kontroluje proces fermentacji i może powodować łagodne zakwaszenie produktu zależnie od ilości zawartego w nim cukru zdolnego do fermentacji. Lyocarni VBM-60 jest kulturą ochronną hamującą rozwój Listeria monocytogenes.

Zastosowanie   Standardowe dawkowanie to 20 g na 100 kg mięsa - aplikacja na poziomie dającym 107 jtk/g. Kultury powinny być stosowane na grubo rozdrobnione mięso w trakcie kutrowania lub w trakcie mieszania po mieleniu mięsa. Kultura powinna być dodawana na początku procesu produkcji - wymieszana razem z przyprawami i cukrami.   
 Końcowa wartość  pH w kiełbasach może być kontrolowana przez ilość i rodzaj zastosowanego cukru. Dla wzmocnienia kontroli, proces fermentacji należy prowadzić w temperaturze powyżej 20°C do momentu spadku wartości pH poniżej 5,3. Procedurę stosowania kultur Lyocarni można dostosować do indywidualnych warunków panujących w zakładzie produkcyjnym klienta.   
Przechowywanie  Oryginalnie zamknięte saszetki powinny być przechowywane w temperaturze poniżej -17°C. Jeżeli nie są przechowywane poniżej -17°C, ich okres trwałości może ulec skróceniu.
 
Opakowanie Liofilizowane kultury bakterii pakowane w wodoszczelne i nieprzepuszczalne dla powietrza saszetki aluminiowe. Materiał opakowaniowy jest przeznaczony do kontaktu z żywnością.  
Opakowanie Lyocarni VBM-60  zawiera 1012 jtk przeznaczonych  na 100 kg mięsa.

    Data ważności 09.2018r jeśli przechowywane jest w temperaturze poniżej -17°C.

Trwałość produktu obejmuje okres transportu do 14 dni w temperaturze poniżej 30°C.

Napisz opinię

KULTURY BAKTERII LYOCARNI VBM-60

KULTURY BAKTERII LYOCARNI VBM-60

Lyocarni VBM-60 jako kompozycja  Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Pediococcus acidilactici i Pediococcus pentosaceus zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję szybko fermentowanych salami, frankfurterek, polskiej surowej.