KOPEREK NATKA LIŚĆ SUSZONY Zobacz większe

KOPEREK NATKA LIŚĆ SUSZONY

Koperek dodawany jest do zup, ziemniaków, sałatek, potraw z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb.Znakomicie łączy się też z pieczonym mięsem, np. jagnięciną, cielęciną czy drobiem.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

15 Przedmioty

WYSYŁKA (2 dni robocze)

Więcej informacji

Koper dotarł do Europy zarówno z rejonów Morza Śródziemnego, jak i równocześnie z południowych obszarów Rosji i Indii. Ceniono go już w starożytności. Rzymianie stosowali go jako środek pobudzający m.in. wśród gladiatorów, a w Egipcie zażywano go po wyczerpującym pracą dniu.


Bez kopru nie może obyć się żadna szanująca się kuchnia. Można nim również wzbogacić sos do pieczystego, posypać gotowane jarzyny z masłem i owoce morza. Z kolei drobno posiekane listki dodają walorów wszelkim omletom i sałatkom

Powszechnie znany koper zawiera w sobie wiele cennych składników, takich jak: fosfor, wapń, żelazo, prowitaminę A, witaminy C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, a także olejki lotne. Skutecznie przyspiesza trawienie, łagodzi skurcze żołądka, objawy kolki, biegunki i wymiotów. Działa również wiatropędnie, zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z ust, reguluje pracę nerek i uśmierza kaszel. Koper posiada także dobroczynne działanie w przypadku niedoboru pokarmu u matek karmiących piersią.

Kraj pochodzenia Polska