MAJERANEK Zobacz większe

MAJERANEK OTARTY

Majeranek jest popularną przyprawą kuchenną, używa się go też przy wyrobie wędlin. Poprawia smak smażonych i pieczonych mięs.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

105 Przedmioty

WYSYŁKA (w piątek)

Więcej informacji

 Można go także dodawać do potraw z gotowanych warzyw i do sosów. Większych ilości majeranku należy unikać, ponieważ mogą działać oszałamiająco na układ nerwowy.

Majeranek wzmaga trawienie, działa wiatropędnie, a także rozkurczowo na narządy trawienne i żółciopędne. Dlatego potrawy z jego dodatkiem są łatwiej przyswajane przez układ pokarmowy i likwidują niestrawność.

W medycynie ludowej odwar z majeranku stosuje się wewnętrznie przy zaburzeniach trawienia, wzdęciach, kolkach jelitowych i biegunce. Natomiast zewnętrznie napar z majeranku stosuje się do kąpieli i przemywań w przypadku trudno gojących się ran, owrzodzeń i innych chorób skóry.
Ojczyzną majeranku w stanie dzikim były obszary Libii i Egiptu, poprzez Półwysep Arabski do Indii. Niektórzy autorzy są jednak zdania, że pierwotnie występował on tylko w Afryce Północno-Zachodniej. W krajach śródziemnomorskich zaczęto uprawiać majeranek w starożytności.


KRAJ POCHODZENIA EGIPT