TRAWA CYTRYNOWA DO HERBATY

 

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

62 Przedmioty

DOSTĘPNY

Więcej informacji

 Trawa cytrynowa pochodzi z Azji Południowo Wschodniej (jej łacińska nazwa to cymbopogon citratus), ale może być uprawiana także tam, gdzie jest w miarę ciepło – nawet w Polsce! Główną zaletą trawy cytrynowej jest to, że nadaje świeżego, cytrynowego posmaku, jednak bez kwaśności charakterystycznej dla cytryny.

Do czego można wykorzystać trawę cytrynową?

Trawa cytrynowa jest świetnym dodatkiem. Można używać jej do dań kuchni azjatyckiej, aromatyzowania curry, rosołów, zup etc.

Można dodać odrobinę do kompotu, dżemu, crumble owocowego.. pomysłów jest mnóstwo!

Ma również działanie lecznicze - m.in. likwiduje wzdęcia i kolki, łagodzi gorączkę, działa antybakteryjnie.

Trawa cytrynowa jest też idealnym dodatkiem do herbaty czarnej i zielonej, a także do yerba mate. Nadaje im delikatny, cytrynowy posmak. Można ją użyć zamiast cytryny w ilości jednej łyżeczki suszu na szklankę herbaty. Polecamy szczególnie tym, którzy czasem lubią zmienić smak swojej herbaty.

Trawę cytrynową szeroko stosuje się jako przyprawę do sosów, zup i warzyw, ryb, mięs, sosów, marynat, curry, sałatek, pikli czy deserów.

Kraj pochodzenia Egipt

 

Napisz opinię

TRAWA CYTRYNOWA DO HERBATY

TRAWA CYTRYNOWA DO HERBATY