KARDAMON CAŁY ZIARNO
Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory i eukaliptusa. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu.
16 Przedmioty
WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Kardamon to okazała, wieloletnia roślina rosnąca dziko na Wybrzeżu Malabarskim, a uprawiana obecnie w Indiach i Cejlonie. Istnieje kilka kilka przypraw podobnych do kardamonu, ale właściwy kardamon to Elettaria cardamomum. Największym plantatorem kardamonu są Indie. Próby uprawy tej przyprawy w Singapurze i Penegaru zakończyły się niepowodzeniem. Kardamon dojrzewa przez trzy lata, a później owocuje przez 10-15 lat. Jego uprawa jest czasochłonna i droga. Torebki z owocami trzeba obcinać bardzo ostrożnie zanim dojrzeją, ponieważ zbyt dojrzałe pękają w czasie zbiorów, następnie są suszone na słońcu lub w specjalnych piecach - suszarniach. To sprawia, że cena na rynku kardamonu dorównuje cenie szafranu lub wanilii.
W kuchni
Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasiona kardamonu. Można je stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone.
Najbardziej użyteczny jest kardamon zielony, biały Hindusi dodają do deserów. Inne właściwości posiada kardamon czarny, którym się przyprawy wymagające długiego gotowania.
Właściwości
Kardamon odświeża oddech i doskonale usuwa skutki spożycia nadmiernej ilości czosnku czy alkoholu. Stosuje się go także w produkcji perfum oraz jako środek pobudzający.
Kraj pochodzenia Honduras lub Gwatemala w zależności od dostawy
Informacja o alergenach – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, laktoza, różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców