KARDAMON CAŁY ZIARNO Zobacz większe

KARDAMON CAŁY ZIARNO

Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory i eukaliptusa. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

59 Przedmioty

WYSYŁKA W ŚRODĘ

Więcej informacji

Kardamon to okazała, wieloletnia roślina rosnąca dziko na Wybrzeżu Malabarskim, a uprawiana obecnie w Indiach i Cejlonie. Istnieje kilka kilka przypraw podobnych do kardamonu, ale właściwy kardamon to Elettaria cardamomum. Największym plantatorem kardamonu są Indie. Próby uprawy tej przyprawy w Singapurze i Penegaru zakończyły się niepowodzeniem. Kardamon dojrzewa przez trzy lata, a później owocuje przez 10-15 lat. Jego uprawa jest czasochłonna i droga. Torebki z owocami trzeba obcinać bardzo ostrożnie zanim dojrzeją, ponieważ zbyt dojrzałe pękają w czasie zbiorów, następnie są suszone na słońcu lub w specjalnych piecach - suszarniach. To sprawia, że cena na rynku kardamonu dorównuje cenie szafranu lub wanilii.

W kuchni

Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasiona kardamonu. Można je stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone.

Najbardziej użyteczny jest kardamon zielony, biały Hindusi dodają do deserów. Inne właściwości posiada kardamon czarny, którym się przyprawy wymagające długiego gotowania.

Właściwości

Kardamon odświeża oddech i doskonale usuwa skutki spożycia nadmiernej ilości czosnku czy alkoholu. Stosuje się go także w produkcji perfum oraz jako środek pobudzający.