CZARNUSZKA ZIARNO CZARNY KMIN Zobacz większe

CZARNUSZKA ZIARNO CZARNY KMIN

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) należy do rodziny jaskrowatych. Owocem jest mieszek zawierający czarne, pachnące kamforą nasiona, których smak jest początkowo gorzki, a później aromatyczny.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

86 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

Więcej informacji

 Zwana jest również czarnuszką ogrodową, kolendrą siewną, czarnuszką egipską, czarnuchą, kąkolnicą, panną w zieleni. Jest jednoroczną rośliną o białych, niebiesko żyłkowanych kwiatach. Zawierają one saponiny (malantynę działającą przeciwbólowo, hederokozyd C) olejki eteryczne zawierające m.in. tymochinon oraz nigellon, gorycz nigellinę i garbniki oraz witaminy: E, biotynę, β-karoten. Nigellon działa przeciwskurczowo, zaś tymochinon przeciwbakteryjnie. Charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – zwłaszcza kwasu linolowego i γ-linolenowego. Jako środek leczniczy nasiona czarnuszki są używane od czasów starożytnych. W świecie arabskim czarnuszka nawet dzisiaj jest uważana za panaceum. Można tam często spotkać się ze stwierdzeniem, że „czarnuszka leczy wszystko – oprócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”.
Kto by pomyślał, że ta skromnie wyglądająca przyprawa wykazuje cechy silnie antybiotyczne, antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Składniki czarnuszki oddziałują wyjątkowo pozytywnie na podstawowe układy organizmu: ·  układ trawienny (jama ustna, przełyk, żołądek, trzustka, wątroba, jelita), ·  układ krążenia krwi i limfy, ·  układ oddechowy (nos, gardło, krtań, płuca), ·  układ mięśniowo-szkieletowy (mięśnie, kości, stawy, więzadła, ścięgna), ·  układ moczowy (nerki, moczowody, pęcherz) ·  narządy zmysłów (wzrok, słuch, smak, dotyk), ·  układ immunologiczny (regulacja i harmonizacja, tłumienie nadmiernych reakcji prowadzących do agresji autoimmunologicznych, stabilizowanie błon komórkowych, co zmniejsza podatność na alergie)

Kraj pochodzenia Indie lub Syria w zależności od dostawy

Informacja o alergenach  – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, laktoza,  różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten.  Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.