BAZYLIA SUSZONA Zobacz większe

BAZYLIA SUSZONA

Bazylia doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi, jak i warzywnymi. Bazylię dodaje się do farszów, pasztetów, kiełbas, wołowiny, baraniny i wątróbki.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

54 Przedmioty

WYSYŁKA WE WTOREK

Więcej informacji

W kuchni można stosować zarówno świeże, jak i suszone listki bazylii. Zebrane liście suszy się w przewiewnych pomieszczeniach w temperaturze około 30 - 35C. W ten sposób wysuszoną, a następnie rozdrobnioną roślinę dodaje się do wielu potraw. Ziele doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi, jak i warzywnymi. Bazylię dodaje się do farszów, pasztetów, kiełbas, wołowiny, baraniny i wątróbki. Sproszkowane liście bazylii nadają potrawom kwaskowaty, chłodząco - orzeźwiający smak. Bazylię można łączyć również z innymi przyprawami np.: estragonem, szałwią, czosnkiem czy cebulą, zaś zmieszana z rozmarynem jest namiastką soli w diecie bezsolnej. Przyprawą posypuje się sałatki jarzynowe m.in. pokrojone w plasterki pomidory. Ziele to stosowano do dań z pomidorów już w kuchniach królewskich. Słynne były chleby pomidorowe posypane bazylią i skropione oliwą z oliwek. Bazylia nadaje się doskonale także do przyprawiania innych warzyw: ogórków, fasoli, grochu czy cukinii. Jest również świetnym dodatkiem do sałatek ryżowych, dań jednogarnkowych i rozmaitych zapiekanek. Natomiast tradycyjna, polska jajecznica, podobnie jak biały ser czy jogurt dzięki szczypcie bazylii nabierają egzotycznego smaku. Równie szerokie zastosowanie kulinarne mają świeże liście bazylii. Drobno pokrojonymi liśćmi można posypywać zieloną sałatę, sałatki z pomidorów i potrawy mięsne, znakomicie uzupełniając ich naturalny smak. Natomiast zalewając rozgniecione świeże liście bazylii ciepłym octem winnym, po dwóch tygodniach trzymania ich w zamkniętym słoju, otrzymuje się wspaniały ocet bazyliowy. Po dodaniu go do marynat, sosów czy sałatek otrzymujemy wspaniałe potrawy o korzenno - balsamicznym zapachu oraz lekko słodkim smaku. Świetnym dodatkiem do sosów i surówek może być także olej bazyliowy otrzymywany przez zalanie świeżych liści olejem słonecznikowym. Bazylię można również konserwować, w naczyniach kamionkowych lub porcelanowych, zasypując ją warstwą soli. Smakosze, aby nie tracić ani odrobiny wspaniałego aromatu bazylii, miażdżą porcelanowym tłuczkiem świeże liście rośliny dodając oliwy z oliwek, aby w taki sposób otrzymaną mieszankę dodać do potraw bezpośrednio przed ich podaniem na stół.

Właściwości

Bazylia ceniona jest także w ziołolecznictwie ze względu na swoje walory zdrowotne: pobudza apetyt przez zwiększanie wydzielania soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów, działa pobudzająco.